Acteur Bernard Hepton, Belgische verzetscafébaas uit "Secret army", overleden

Bernard Hepton werd bij ons bekend als Albert Foiret in een tv-reeks over het Belgische verzet, de ernstige voorloper van "'Allo 'allo!".

“Secret army” vertelde het verhaal over een Belgische verzetsorganisatie die in de Tweede Wereldoorlog Britse piloten hielp te ontsnappen. Centrum van de actie was het Brusselse café Le Candide waar acteur Bernard Hepton de rol van cafébaas Albert Foiret speelde. 

In het café komen ook Duitse militairen langs, terwijl Albert een geheime verhouding met het barmeisje heeft. Klinkt  bekend in de oren? Jawel, “Secret army”, een ernstige, historische, goed gemaakte reeks over het verzet in België werd later geparodieerd als "'Allo 'allo!"

De reeks was een coproductie van BBC en BRT, eind jaren 70. Er werd vooral in België gefilmd. Bekijk hier onder de trailer met de beroemde begingeneriek.

“Secret army” was geabseerd op het echt gebeurde verhaal van de ontsnappingsroute Comète van het verzet, onder leiding van de jonge Brusselse verpleegster Andrée de Jongh.

Acteur Bernard Hepton is 92 geworden. Hij speelde in een hele reeks BBC-series, onder meer als Duitse commandant in “Colditz”, als geheimagent in “Tinker, tailor, soldier, spy’ of in “I, Claudius”.

Meest gelezen