CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten: "Staatshervorming in 2019 zal moeilijk worden"

Volgens de fractieleider van CD&V in de Kamer, Servais Verherstraeten,  zal er waarschijnlijk geen nieuwe staatshervorming komen in 2019. Dat zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. Coalitiepartij N-VA had bij het aantreden van de huidige regering alle communautaire eisen tijdelijk bevroren. Volgens Verherstraeten zal N-VA ook na de volgende verkiezingen er niet in slagen om een staatshervorming door te voeren. "Er is nog geen draagvlak gecreëerd door de grootste partij." CD&V staat volgens Verherstraeten wel open voor een nieuwe staatshervorming "waar Vlaanderen sterker van wordt". 

Zal N-VA na de verkiezingen in mei 2019 een nieuwe staatshervorming willen? Bij het aantreden van de huidige federale regering heeft N-VA alle communautaire eisen tijdelijk bevroren, maar confederalisme blijft een prioriteit voor de partij. 

Toch is het volgens Verherstraeten "bijzonder moeilijk" om nog een staatshervorming te organiseren voor de volgende legislatuur.

"Wat leert de geschiedenis? Als je een staatsstructuur wil hervormen, moet je draagvlak creëren. Eerst in je eigen regio, over de partijgrenzen heen. Daarna moet je de andere regio overtuigen van het nut van een staatshervorming en tot slot moet je heel wat technische voorbereidingen treffen."

Volgens Verherstraeten zijn deze stappen nog niet ondernomen. "Voor een staatshervorming heb je een tweederdemeerderheid nodig. De meerderheid van Michel I heeft nauwelijks een gewone meerderheid, laat staan een tweederdemeerderheid."

Meest gelezen