Videospeler inladen...

"De Europese hulp voor migratie waar Italië jaren om smeekte, zal Spanje al na weken of maanden krijgen"

De Europese Commissie zal Spanje wellicht sneller (financiële) hulp geven om bootvluchtelingen op te vangen dan toen Italië daar om vroeg. Dat zegt professor Europese politiek Steven Van Hecke in "Terzake". "Maar een mirakeloplossing is het niet."

Bootvluchtelingen komen steeds vaker in Spanje aan nu Italië een strenger migratiebeleid voert en de zogenoemde Balkanroute eerder al op slot ging met het veelbesproken akkoord met Turkije. De nieuwe Spaanse regering onder leiding van premier Pedro Sánchez trekt daarom aan de alarmbel en vraagt de Europese Commissie om (financiële) hulp.

Volgens professor Europese politiek aan de KU Leuven Steven Van Hecke zal Spanje die hulp ook relatief snel krijgen. "Italië heeft jaren om hulp gesmeekt, maar Brussel en de rest van de EU bleven lang Oost-Indisch doof. Intussen is de sense of urgency gegroeid. Daarom denk ik niet dat in het geval van Spanje zoveel tijd verloren zal gaan."

"Wat jaren de tijd heeft gekost voor Italië, zal wellicht dagen of weken duren voor Spanje. Voor vluchtelingen die op de Middellandse Zee omkomen, is elke dag te veel, maar ik denk dat de situatie nu anders is en dat lidstaten er nu gevoeliger voor zijn."

Vrijwilligers

Tegelijk plaatst Van Hecke vraagtekens bij de tactiek van de Europese Commissie om geld uit te delen aan lidstaten in nood. "Ze weet dat ze lidstaten tot niks kan verplichten op vlak van migratie. Daarom zwaait ze met geld in de hoop vrijwilligers over de streep te trekken."

"De vraag is of het een goed idee is om migratieproblemen met geld aan te pakken. Waarom zullen sommige regeringen dat geld aanvaarden en zullen ze het goed besteden? Een mirakeloplossing is het niet."

Bekijk het volledige gesprek met professor Van Hecke in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen