Videospeler inladen...

Trump is bereid om Iraanse leider Rouhani te ontmoeten, maar Iran stelt voorwaarden

De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een persconferentie in het Witte Huis aangekondigd dat hij bereid is tot overleg met Iran, wanneer Iran dat zou vragen en wanneer Iran daar klaar voor zou zijn. Trump zei dat in de marge van zijn ontmoeting met de Italiaanse premier Giuseppe Conte. Maar Iran stelt zijn voorwaarden.

Hoewel Trump en de Iraanse regering de voorbije weken almaar dreigendere taal spraken, gaf de Amerikaanse president gisteren na zijn ontmoeting in het Witte Huis met de Italiaanse premier Giuseppe Conte plots te kennen dat hij openstaat voor een ontmoeting "zonder voorwaarden" met Rouhani. "Ik zal zeker een ontmoeting met Iran hebben als zij dat willen", luidde het. "Ik weet niet of zij daar al toe bereid zijn."

Vorige week waarschuwde Rouhani Trump dat een oorlog met Iran "de moeder van alle oorlogen is", waarop Trump hem op Twitter, in hoofdletters, toesnauwde dat hij de VS nooit meer mag bedreigen. 

De Iraanse regering laat nu weten enkel bereid te zijn om een top te organiseren met Amerikaans president Donald Trump als de Verenigde Staten hun uitstap uit het nucleair akkoord van 2015 en de sancties tegen Iran zouden herzien. Dat heeft de woordvoerder van president Hassan Rouhani, Hamid Aboutalebi, gezegd. "Terug naar de atoomdeal, een einde aan de vijandigheden en respect voor het Iraanse volk (...) en dan kunnen we de weg vrijmaken om uit het huidige dilemma te geraken", gaf hij te kennen op Twitter.

Terug naar de atoomdeal, een einde aan de vijandigheden en respect voor het Iraanse volk

Iran stelt zijn eisen voor een ontmoeting met Trump

"Fundamentele veranderingen"

Trump zei na de ontmoeting met Conte zelf ook dat een zinvol nucleair akkoord met Iran "goed voor hen, goed voor ons en goed voor de wereld" zou zijn. In mei trok de VS zich nog eenzijdig terug uit een dergelijk akkoord dat in 2015 werd afgesloten met het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China. Amerika kondigde ook aan opnieuw sancties te zullen invoeren.

Maar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo nuanceerde gisteren al snel de uitspraken van Trump. De regering in Teheran dient zich ertoe te verbinden "fundamentele" veranderingen door te voeren en ermee in te stemmen om een akkoord te willen sluiten dat de ontwikkeling van nucleaire wapens "werkelijk" verhindert. Pas dan is Trump bereid tot gesprekken, klonk het. 

Meest gelezen