Drie op vijf baby's in ontwikkelingslanden krijgen geen borstvoeding meteen na de geboorte

78 miljoen baby's in ontwikkelingslanden krijgen geen borstvoeding in het eerste uur na hun geboorte, blijkt uit een rapport van VN-kinderfonds Unicef. De eerste moedermelk bevat het meeste antistoffen, en vormt een natuurlijk vaccin tegen ziektes. Kinderen die niet meteen na hun geboorte borstvoeding krijgen, lopen een hoger risico op ziektes en overlijden.

Unicef ging in 76 landen in de hele wereld na hoeveel kinderen vorig jaar borstvoeding kregen het eerste uur na hun geboorte. Die eerste melk heet colostrum, en bevat heel veel voedingsstoffen en antistoffen die het immuunsysteem van de baby een boost geven. Daardoor krijgen de kinderen een natuurlijke bescherming mee tegen ziektes.

In ontwikkelingslanden kan die bescherming van levensbelang zijn. Als de hygiëne te wensen overlaat, als er geen zuiver water is, in armoedige omstandigheden en met gebrekkige medische zorg voor moeder en kind, wordt een kind extra vatbaar voor infecties. Een goeie immuniteit kan dan het verschil maken tussen leven en dood.

Culturele tradities

Uit onderzoek in ontwikkelingslanden blijkt dat wie pas twee tot 23 uur na de geboorte borstvoeding krijgt, tot 33 procent meer kans heeft om te overlijden. Ook het huid-op-huid-contact met de moeder meteen na de geboorte bevordert de gezondheid van het kind.

Maar niet in alle landen en culturen is het traditie om kinderen direct na de geboorte bij de moeder te brengen. Drie op de vijf baby's in de 76 onderzochte landen kregen niet meteen borstvoeding. Het best was de situatie in het oosten en het zuiden van Afrika: twee derden van de baby's krijgen binnen het uur de borst. In Oost-Azië was dat al maar één derde. Het slechtst was de situatie in landen als Azerbeidzjan en Tsjaad. Maar ook in Montenegro - toch een West-Europees land - kregen maar twee op de tien kinderen binnen het uur na de bevalling borstvoeding.

Unicef vraagt overheden om moeders en kinderen zoveel mogelijk te ondersteunen, en ook bij familieleden, gezondheidswerkers en werkgevers het besef te stimuleren dat deze snelle borstvoeding essentieel is.

Meest gelezen