Videospeler inladen...

Erg hoge opkomst bij verkiezingen in Zimbabwe, de eerste zonder Robert Mugabe

Vandaag wordt in Zimbabwe gekozen voor een president, een nationaal parlement en voor lokale raden. Dat de afgezette ex-president Mugabe niet meer opkomt, lijkt veel kiezers te mobiliseren. De peilingen voorspellen een nipte race.

Vanochtend vroeg stonden er al lange rijen voor de stemlokalen, vaak nog voor die de deuren openden. Het enthousiasme is dus blijkbaar erg groot, nu de in november afgezette president Robert Mugabe geen rol meer speelt. Gisteren had een kribbige Mugabe laten verstaan dat hij niet voor zijn ex-partij ZANU-PF zal stemmen, maar voor wie dan wel, is niet duidelijk. In totaal hadden meer dan 6,5 miljoen mensen zich geregistreerd om te stemmen en velen hebben dat blijkbaar gedaan.

Koploper in de peilingen is de nieuwe machthebber Emmerson Mnangagwa van de regeringspartij ZANU-PF. Hij kwam aan de macht nadat het leger in november vorig jaar Robert Mugabe de laan had uitgestuurd. Sindsdien genieten de Zimbabweanen van meer vrijheid, maar velen zijn niet vergeten dat Mnangagwa wel degelijk deel uitmaakte van het regime van Mugabe. In de vorige verkiezingen zou hij aanvallen op de oppositie hebben georganiseerd.

Zijn tegenstander Nelson Chamisa van de MDC Alliance was ooit een van die slachtoffers toen hij een schedelbreuk toen hij in 2007 geslagen werd door veiligheidsagenten van Mugabe. In de peilingen staat hij niet ver achter op Mnangagwa en dus zou hij voor de verrassing kunnen zorgen.  

Veel daarvan hangt af van de jonge kiezers, waarvan er velen voor het eerst gaan stemmen. Zowat de helft van de kiezers is jonger dan 35. Waarnemers uit het Westen en uit Afrika kijken toe op het verloop van de verkiezingen. Volgens een van hen verlopen die goed georganiseerd op sommige plaatsen en chaotisch elders, maar het is nog te vroeg om iets te zeggen of ze eerlijk verlopen of niet.

Meest gelezen