Videospeler inladen...

Federale politie over rage "Keke Challenge": "Écht dom, gewoon niet doen"

Stapvoets rijden, uitstappen en een dansje plaatsen op het nummer “In My Feelings” van rapper Drake. Dat is een beknopte samenvatting van de zogenoemde "Keke Challenge", een internetrage die in Nederland voor heel wat blikschade én levensgevaarlijke toestanden zorgt. Na de Nederlandse politie benadrukt nu ook de federale politie bij ons dat "Keke Challenge" zeker niet hoort op de openbare weg.

Het lijkt de logica zelve: als je met de wagen rijdt, blijft je ook best zélf achter het stuur zitten. Toch lijken enkelingen wat problemen te hebben met die nogal eenvoudige redenering.

Op sociale media duiken her en der filmpjes op van mensen die zich wagen aan de "Keke Challenge", vaak met een pijnlijk gênante afloop. In Nederland circuleert een filmpje van een automobilist in Putten die al rijdend uit zijn auto stapt, ernaast gaat lopen en uiteindelijk weer probeert in te stappen. Die poging tot "Keke Challenge" mislukt grandioos en de bestuurder kan niet meer verhinderen dat z’n wagen tegen een boom knalt.

Roekeloos rijgedrag dat zeker niet thuishoort op de openbare weg, benadrukt de Nederlandse politie. Bij de noorderburen wordt zwaar getild aan dit soort stunts, de politie belooft dan ook bijzonder hard op te treden om na-apers te ontmoedigen.

“Daar moeten we toch geen tekening bij maken?”

Ook de Belgische politie is op de hoogte van de recente internetrage, maar heeft - gelukkig - geen weet van gelijkaardige toestanden in ons land.

“De federale politie sluit zich aan bij de Nederlandse collega’s”, vertelt Sara Frederickx van de federale politie. “Wij roepen uiteraard  ook op om niet deel te nemen aan dit soort toestanden. En dan zeker niet op de openbare weg. We gaan niet wachten tot er echt ongelukken gebeuren om mensen te waarschuwen.”

“Dit is bijzonder gevaarlijk”, waarschuwt Frederickx. "De politie moet er – denk ik – ook geen tekeningen bij maken. Er hangen enorme risico’s aan vast. Het is gewoon dom en onverantwoord.”

En het is bovendien strafbaar. “Bestuurders die worden betrapt, riskeren een fikse boete van minimaal 166 tot maximaal 350 euro.”

Wie zich toch geroepen voelt om een dansje te plaatsen naast zijn of haar wagen, kan dat dus beter doen aan een volledig stilstaand voertuig. En dan liefst niet op de openbare weg. Rode Duivel Michy Batshuayi laat in onderstaand filmpje zien hoe het wel moet.

Meest gelezen