Videospeler inladen...

Frankrijk in shock: man slaat vrouw in het gezicht na seksuele intimidatie in Parijs

In Frankrijk is commotie ontstaan over een video waarin is te zien hoe een man een vrouw hard in het gezicht slaat op straat in Parijs nadat hij haar even tevoren seksuele commentaren had toegespeeld. Het slachtoffer heeft de video zelf gedeeld om een krachtig signaal tegen seksuele intimidatie te geven.

Rue Burnouf, Parijs, dinsdag 24 juli 2018: de 22-jarige student Marie Laguerre wandelt naar huis wanneer ze even over 18.30 uur een man op straat kruist, vlak bij een caféterras. Wat daarna gebeurt, tart de verbeelding.

"Hij vond het nodig om zich met vuile commentaren, geluiden en gefluit tot me te richten", schrijft ze over het voorval op Facebook (zie video onder). "Het was vernederend en provocerend."

"Hij was niet de eerste die dag en ik was moe. Ik liet een "ta gueule" ("hou je bek") ontsnappen en vervolgde mijn weg. Ik verdraag zo'n gedrag niet. Ik kan niet zwijgen en we mogen niet meer zwijgen."

"Het behaagde de man niet. Nadat hij een asbak naar me had gegooid, keerde hij op zijn passen terug en volgde hij me. Hij sloeg me vol in het gezicht, op straat, in volle daglicht in het zicht van tientallen getuigen. Ik heb een klacht ingediend."

Onderzoek

Door de slag raakt Laguerre uit evenwicht. Ze houdt er een gezwollen kaak aan over. De politie van Parijs heeft een onderzoek geopend, maar de dader blijft voorlopig spoorloos.

"Hij is niet de enige. Seksuele intimidatie is een dagelijks gegeven", schrijft ze nog. "Mannen die denken dat ze alles mogen op straat, die ons vernederen en die niet verdragen dat ze zelf beledigingen krijgen, kunnen we niet tolereren. Het is hoog tijd dat dit soort gedrag ophoudt."

Een bewakingscamera met zicht op het caféterras heeft het voorval op beeld vastgelegd. De eigenaar van het café heeft de video aan Laguerre gegeven en zij heeft die op Facebook geplaatst om een krachtig signaal tegen seksuele intimidatie te geven.

Symbool

In Frankrijk is de video ingeslagen als een bom. Op de Facebookpagina van Laguerre alleen al, zijn de beelden al meer dan 1 miljoen keer bekeken. Voor velen staat het voorval symbool voor het alomtegenwoordige seksisme tegenover vrouwen in de Franse maatschappij.

Staatssecretaris voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen Marlene Schiappa reageert woedend. Naar eigen zeggen is ze "helaas niet verrast". "De politieke reactie moet sterk zijn. Voor het eerst in Frankrijk zullen we de verantwoordelijke van intimidatie op straat vinden." 

Eind deze week gaat in Frankrijk een wet van kracht die al in mei in het parlement is gestemd en die seksuele intimidatie op straat en op het openbaar vervoer nauwer definieert én strenger bestraft. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen