Video player inladen...

Belgische fietser in Tadzjikistan: "Mensen zijn beginnen te steken met messen"

De Belg Nicolas Moerman heeft de slachtoffers van het fietsdrama in Tadzjikistan vlak na de aanrijding nog gesproken. Bij de aanrijding in het Centraal-Aziatische land zijn vier fietstoeristen (twee Amerikanen, een Nederlander en  een Zwitser) om het leven gekomen. Moerman lijkt de theorie te bevestigen dat er kwaad opzet in het spel is.  Een van de slachtoffers vertelde aan hem dat er mensen met messen zijn beginnen te steken.

Moerman genoot van een fietsvakantie in Tadzjikistan. Hij liftte net mee met een vrachtwagenchauffeur op weg naar de hoofdstad Doesjanbe toen hij in de verte tumult zag.

"Langs de kant van de weg stonden fietsers die teken deden om te stoppen", vertelt hij aan VRT NWS. "Dat hebben we onmiddellijk gedaan. We zijn uitgestapt en keken wat er aan de hand was. Er lagen verschillende fietsers op de grond, een aantal was ook volledig in shock." 

De aanleiding? Ik heb er het raden naar

Nicolas Moerman

Moerman probeerde te helpen door op de slachtoffers in te praten. "Ik heb gevraagd wat er gebeurd was en het eerste wat iemand zei, was dat ze aangereden waren door een auto, en dat er mensen waren uitgestapt die met messen begonnen te steken", zegt Moerman, duidelijk aangedaan door het drama.  Na getuige geweest te zijn van het drama, wil hij nu zo snel mogelijk naar huis gaan.

Moerman ziet niet meteen een motief voor het incident: "Ik heb het raden naar wat de aanleiding kan geweest zijn."  Volgens de Tadzjiekse minister van Binnenlandse Zaken gaat het "mogelijk om een daad van terrorisme" en wordt geen enkele optie uitgesloten.

Zeker is dat de man die de fietsende toeristen aanreed, na het ongeval op de vlucht is geslagen. Hij is intussen opgepakt. Het zou gaan om een man van 21. Er zouden ook nog een of twee verdachten door de politie doodgeschoten zijn, maar daarover is nog geen duidelijkheid.

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen