Videospeler inladen...

Goeie ouwe zonnewering: hét middel om het binnen koel te houden

Zonnewering is in ons klimaat nog steeds een van de meest effectieve middelen om warmte buiten te houden. Dat zegt hoogleraar in de bouwfysica Bert Blocken op Radio 1. De lucht met energievretende airco afkoelen is hierdoor (bijna) niet meer nodig.

Het is een van de ongemakkelijke waarheden van onze tijd: steeds meer mensen rusten hun huis met airconditioning uit om het hoofd binnen koel te houden, maar die installaties vreten zoveel energie en stoten zoveel warmte uit dat ze het broeikaseffect net in de hand werken.

Nochtans is airco in ons klimaat helemaal niet nodig om ruimtes af te koelen, zegt hoogleraar in de bouwfysica Bert Blocken in "De wereld vandaag" op Radio 1 (zie audio onder). "Als gebouwen goed zijn ontworpen, hebben we in België strikt gezien geen airco nodig", zegt hij.

"Architecten ontwerpen nog steeds gebouwen met grote glaspartijen", legt hij de vinger op een zere wonde. "Die veroorzaken een broeikaseffect in het gebouw zelf waardoor veel koeling nodig is."

Volgens Blocken kan één (bijna) vergeten middel uit de oude doos veel ellende voorkomen, zeker bij particulieren thuis. "Hierover bestaat veel onderzoek en de resultaten zijn verrassend eenvoudig. We moeten teruggrijpen naar de methodes van enkele decennia geleden: zonnewering. Die is soms niet mooi, maar het is een erg effectieve manier om warmte buiten te houden."

Zonnewering is volgens Blocken zo effectief, dat het andere preventieve middelen figuurlijk in de schaduw stelt. "Maatregelen als groengevels of groendaken hebben een minimaal effect bij woningen die goed zijn geïsoleerd."

Noot: in een bericht aan VRT NWS benadrukt Blocken dat hij zonnewering langs de buitenkant van een woning bedoelt. Zonnewering binnenshuis is volgens hem allesbehalve effectief omdat die warmte gewoon binnenlaat. Dit zit vervolgens achter het glas gevangen.

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen