Videospeler inladen...

In Gent en Kortrijk (en elders?) kan je voortaan gratis je voornaam veranderen 

Wie zijn voornaam verandert in Gent hoeft daar binnenkort niet meer voor te betalen. Nu kost zo'n verandering soms nog tot 500 euro. De wijziging wordt gratis, een ambtenaar moet ze wel eerst goedkeuren. Ook in Kortrijk zullen mensen voortaan hun voornaam zonder kosten kunnen veranderen.  Wellicht volgen er nog andere steden en gemeenten.

De procedure voor de verandering van een voornaam verandert vanaf 1 augustus. Als je een wijziging wil, hoef je niet langer naar het ministerie van justitie maar kan je vanaf dan ook bij je eigen gemeente terecht. En in Gent kan het dan helemaal gratis, tegenover de 500 euro die het eerder kostte.  

Geen stormloop

De stad Gent beslist om geen kosten meer aan te rekenen omdat er per jaar maar een 20-tal aanvragen zijn, vaak met goede redenen. Zo wijzigen mensen die van geslacht veranderen vaak hun voornaam. Voor hen gold er al een lager tarief (49 euro) en wordt het nu dus helemaal gratis.

Maar ook anderen willen soms van hun oude voornaam af. Vaak omdat die belachelijk klinkt of omdat die oubollig is. Deze mensen betaalden tot nu 490 euro. Ook dat wordt gratis als een gemeenteambtenaar hun aanvraag goedkeurt. Hij moet beslissen of er voldoende gegronde redenen zijn. Het is dus niet zo dat om het even wie zomaar even van voornaam kan veranderen. 

Ook elders gratis?

De wet verandert vanaf 1 augustus, maar nog niet in alle steden en gemeenten is er duidelijkheid. Doordat veel gemeenteraden deze zomer niet samenkomen, is er eigenlijk geen reglement. "In gemeenten zonder reglement is een wijziging in de voornaam vanaf 1 augustus eigenlijk gratis. Tenzij er toch nog een regeltje komt met terugwerkende kracht, al lijkt me dat erg onwaarschijnlijk", zegt de voorzitter van de koepel van Vlaamse ambtenaren van Burgerlijke stand, Steve Heylen.

Alvast Kortrijk volgt het voorbeeld van Gent.  "Vorig jaar vroegen in Kortrijk acht personen om een nieuw voornaam. Als belangrijkste reden gaven ze dat de voornaam belachelijk of zelfs vernederend klinkt",  zegt  schepen Arne Vandendriessche. Ook enkele personen die een geslachtsverandering willen ondergaan vroegen een nieuwe voornaam aan.

De Federale Overheidsdienst Justitie blijft wel bevoegd voor beslissingen over familienaamswijzigingen.

Gentse schepen Sofie Bracke: "Drempels voor transgenders zo laag mogelijk maken"

Videospeler inladen...

Meest gelezen