Groot tekort aan politieagenten: "Rekruteringsproces moet sneller"

Er is een groot tekort aan politieagenten. In totaal zijn er ruim 3.700 agenten te kort. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De federale politie zoekt 1.620 manschappen, de lokale politie 2.097. Drie kwart van de politiezones is onderbemand. Volgens de politievakbonden heeft het tekort aan agenten gevolgen op het terrein. Ook het rekruteringsproces moet sneller aangepakt worden.

De politiediensten zijn onderbemand. Het tekort aan politieagenten is niet nieuw en is al jaren een feit. Bij de federale politie loopt het tekort op tot 1.620 manschappen, en 2.097  bij de lokale politie. In totaal zijn er dus 3.717 agenten te kort. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

"De uitstroom is veel groter dan de instroom, omdat veel agenten de komende jaren met pensioen gaan", zegt Patrick Roijens van de politievakbond VSOA. "Het takenpakket wordt alsmaar groter en moet door minder mensen gedaan worden. Agenten moeten langer werken, presteren meer overuren, hebben meer weekenddiensten, kunnen nauwelijks hun verlof opnemen, en het heeft ook sociale gevolgen."

Minder agenten heeft gevolgen op het terrein

"Men moet proberen om de basis politieopdrachten te doen. Dat betekent eerstelijnshulp bieden naar de bevolking toe. Taken die afgebouwd kunnen worden zijn de verkeersacties of bepaalde gerechtelijke acties, om de basistaken te kunnen blijven uitvoeren."

De politievakbond pleit voor een versnelde aanwerving. "Er moet een meerjarenplan komen om het tekort aan capaciteit toch op een redelijk korte termijn op te vullen. En ten tweede sleept het rekruteringsproces veel te lang aan. Mensen die zich kandidaat stellen om bij de politie te komen werken moeten sneller aan hun opleiding van een jaar kunnen beginnen."

"In Antwerpen zijn ze gestart met hun eigen rekrutering en selectie. Dat verloopt sneller, maar dat kost ook geld. Er is een voorstel van Binnenlandse Zaken dat ook andere steden en gemeenten dat kunnen doen. Maar niet alle politiezones in ons land, vooral kleinere hebben daar het geld voor."

"In Brussel is er permanent een nijpend tekort. Veel agenten beginnen hun loopbaan in Brussel, om na enkele jaren tewerkgesteld te worden dichter bij huis", merkt Roijens op.

Politietaken uitbesteden

Bewakingsopdrachten zouden bijvoorbeeld uitbesteed kunnen worden aan privébedrijven. "We zijn daar zeker geen tegenstander van", zegt Roijens. "Maar we zien met de nieuwe Directie Beveiliging van de federale politie (DAB) die werd opgericht, dat er zeker aan Nederlandstalige kant te weinig kandidaten zijn voor onder meer de bewaking van de kerncentrales."

Meest gelezen