Videospeler inladen...

Hersenscan kan de ziekte van Alzheimer in een vroeg stadium voorspellen

Alsmaar meer mensen met geheugenproblemen of met alzheimer in de familie willen graag weten of ze de ziekte zullen krijgen. Een hersenscan kan nu helpen om daar snel antwoord op te krijgen. "Belangrijk, want hoe vroeger je de behandeling kan starten, hoe efficiënter ze zal zijn", legt neuroloog Sebastiaan Engelborghs (UAntwerpen) uit.  

Iemand diagnosticeren met de ziekte van Alzheimer is tot vandaag niet zo eenvoudig. "Veel symptomen overlappen met andere ziekten", zegt Engelborghs. "Problemen met het geheugen kunnen bij oudere mensen bijvoorbeeld net zo goed op een depressie wijzen. Maar het is van essentieel belang de alzheimerpatiënten op tijd de juiste medicatie en behandeling te geven."

Belgische wetenschappers hebben nu een grote stap richting een correcte en snelle diagnose gezet. Uit de studie die door de Belgian Dementia Council met de Universiteit Antwerpen opgezet werd, blijkt dat de MR-hersenscans van alzheimerpatiënten bijzonder nuttige informatie bevatten. Ze worden grondig geanalyseerd met een bepaalde software die artsen in de praktijk kunnen gebruiken om duidelijkheid te scheppen. Vooral de volumes van de hersenschors en de hippocampus bij mensen met vroege alzheimer zijn kleiner dan bij gezonde personen.

Een vroege en correcte diagnose is niet alleen belangrijk om de behandeling zo efficiënt mogelijk te maken. "Iemand die geheugenproblemen heeft, wil vaak in een vroeg stadium weten of hij of zij alzheimer heeft", verduidelijkt Engelborghs. "Zo kunnen ze op een moment dat ze nog wilsbekwaam zijn, zelf beslissingen nemen over hun testament of over hun levenseinde."

Vandaag via hersenvochtpunctie

Om de diagnose vandaag zo snel mogelijk te kunnen stellen, moet er een punctie gedaan worden om vervolgens in het hersenvocht op zoek te gaan naar de eiwitten die de ziekte karakteriseren. Neuroloog Engelborghs: "Die analyse is doeltreffend, maar ze vergt wel een invasief onderzoek. Er is veel vraag naar, want in ons labo zien we het aantal aanvragen jaar na jaar stijgen."

Verschil tussen dementie of alzheimer?

Alzheimer is maar een van de vele vormen van dementie. Dementie staat dus niet noodzakelijk gelijk met alzheimer. Alzheimer is wel veruit de meest voorkomende vorm van dementie, verantwoordelijk voor zowat twee derde van het aantal gevallen.

Andere vormen van dementie zijn parkinsondementie, of vasculaire dementie. Bij alzheimer ontstaan er ophopingen van een bepaald eiwit in de zenuwcellen van de hersenen, waardoor die minder goed gaan functioneren.  

Alzheimer treft in België tienduizenden mensen, meestal op latere leeftijd. Hoe ouder je wordt, hoe meer risico je hebt getroffen te worden. De ziekte is in de meeste gevallen niet erfelijk. Het is wél een ongeneeselijke ziekte. Gezond leven kan de ziekte uitstellen of vertragen, of er zelfs voor zorgen dat je ze helemaal niet krijgt.

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen