Videospeler inladen...

Honderden toeristen vast op vulkaan op Lombok na aardbeving

Op het Indonesische eiland Lombok zitten nog meer dan 500 wandelaars vast na de aardbeving van gisteren. De wandelaars zijn gestrand op de vulkaan Rinjani. Door de aardbeving zijn twee bergpaden onbegaanbaar geworden. Een derde bergpad is zonet vrijgegeven.

Reddingswerkers doen er nu alles aan om de mensen in veiligheid te brengen. Er zijn helikopters ingezet, intussen is ongeveer een derde van de 800 gestrande wandelaars gered. Het gaat vooral om toeristen.

Er zouden nu nog altijd meer dan 600 mensen geblokkeerd zitten. Ongeveer 500 van hen zouden vastzitten in de buurt van Segara Anakan, een maanvormig kratermeer op de flank van de Gunung Rinjani. Onder hen zijn 135 buitenlandse toeristen met mensen uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten en Thailand. Als het licht wordt morgenochtend, zou opnieuw gepoogd worden om mensen in veiligheid te brengen.

De wandelpaden op de flanken van de Rinjani zijn een belangrijke trekpleister voor toeristen. De Rinjani is meer dan 3.700 meter hoog en is daarmee een van de hoogste vulkanen van Indonesië. Vandaag is president Joko Widodo naar Lombok gereisd om een blik te werpen op de vernieling van het eiland.

In totaal zijn er bij de aardbeving op Lombok nu al zeker 17 doden gevallen. Op de eerste dag was sprake van 16 doden, maar nu is ook op de Rinjani ook een wandelaar dood aangetroffen. Het gaat om een wandelaar uit het eiland Sulawesi die bedolven werd door rotsblokken.

De schok met een kracht van 6,5 werd ook gevoeld op de naburige eilanden Bali en Sumbawa. In Bali zijn er geen berichten van schade of gewonden, in Sumbawa aan de andere kant zouden er ook woningen beschadigd zijn.

Zicht van de top van Gunung Rinjani. Foto: Petter Lindgren
Videospeler inladen...

Meest gelezen