Videospeler inladen...

Israël wijst Italiaanse kunstenaars uit wegens portret Ahed Tamimi

Twee Napolitaanse graffitikunstenaars waren op de veiligheidsmuur in de buurt van Betlehem een afbeelding aan het schilderen van de dit weekend vrijgelaten Ahed Tamimi. Die 17jarige Palestijnse activiste zat 8 maanden in een cel in Israël omdat ze een Israëlische soldaat een klap en een trap had verkocht. De twee Italianen moesten binnen de 72 uur het land uit; ze mogen 10 jaar lang Israël niet binnen. 

De 2 Italianen waren bijna klaar met het traditionele goed gelijkende portret. De veiligheidsmuur staat vol afbeeldingen van Palestijnse martelaren en verzetsleiders. Maar Tamimi, het nieuwe internationaal bekende gezicht van het Palestijns verzet, was er voor de Israëli's blijkbaar te veel aan. De Italianen zijn intussen thuis. 

Israël erg zenuwachtig als het over Tamimi gaat

Eind december werd Tamimi uit haar bed gelicht door Israëlische soldaten en naar Israël overgebracht. Een paar dagen eerder had ze in de tuin van haar huis een Israëlische soldaat geslagen en getrapt. Dat gebeurde in de nasleep van verzet van Palestijnse dorpsbewoners tegen de uitbreiding van een Israëlische kolonie vlakbij.

Die nederzetting legt een zware hypotheek op het normale leven in het dorp. Bij het protest raakte een neef van Tamimi zwaar gewond. Ahed Tamimi behoort tot een familie die al een tijd erg actief is in het verzet tegen de bezetting. Israël beschouwt haar als een provocatrice, zelfs het woord terroriste valt in sommige kringen. Een militaire rechtbank veroordeelde de minderjarige tot 8 maanden cel. 

Israël bouwde de veiligheidsmuur vanaf 2002 na zware Palestijnse aanslagen. Er is veel kritiek op de muur omdat die helemaal op Palestijns grongdgebied staat, op sommige plaatsen kilometers diep in het land dringt, waar hij dorpen en boerderijen in twee deelt.   

Meest gelezen