Videospeler inladen...

Magere jaren achter de rug voor vissers

Vissers kregen nog nooit zo'n goeie prijs voor hun vangst. Tong, schol, rog en zeker garnalen halen recordbedragen op de veiling.

Dat blijkt uit cijfers van het visserijwezen. Heel wat vissers zijn noodgedwongen moeten stoppen en jaren was de diesel zeer duur. Maar de laatste jaren gaat het opnieuw beter in de visserij, zegt reder Willy Versluys uit Oostende. "Vissers hebben hun tactiek aangepast en leren inspelen op de markt".

Prijszetting vis

De prijs van de vis wordt bepaald op de veiling, los van de mogelijke kosten die de vissers hebben. "Als ze vissen wat de markt op dat moment nodig heeft, krijgen ze een mooie prijs. Anders niet. En de jongste jaren slagen ze daar heel goed in", zegt Emiel Brouckaert van de rederscentrale.

Dat de vissers nu een mooie prijs krijgen voor hun schol, tong of rog wil nog niet zeggen dat de consument daar de dupe van is, zegt reder Versluys. "We voeren heel wat vissen aan die nog niet zo bekend zijn bij de consument. Kijk welk gamma er ligt en koop de vis die op dat moment het minst prijzig is."

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen