Videospeler inladen...

Peeters vraagt Ryanair sociaal conflict niet te laten escaleren

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) vraagt aan de topman van Ryanair, Michael O'Leary, om het sociaal conflict met het personeel niet te laten escaleren. Ryanair had een waarschuwingsbrief gestuurd naar de werknemers die vorige week gestaakt hadden, met de mededeling dat ze onwettig afwezig waren.

De stakers kregen een brief waarin gewaarschuwd werd voor hun onwettige afwezigheid.  "Dat is een zware fout die, als het vaker gebeurt, gewoonlijk tot ontslag zonder vergoeding leidt", liet Ryanair weten. De vakbonden noemden de brief schandalig en eisten een reactie van minister van Werk Peeters.

 "Het duurt al veel te lang dat Ryanair zijn zin kan doen op sociaal vlak, zonder dat de sociale inspectiediensten optreden", zeggen de bonden.

Peeters laat weten dat hij de precieze juridische omstandigheden van de brieven onderzoekt. Hij beklemtoont dat het stakingsrecht inhoudt dat werknemers niet op basis van hun deelname aan een staking ontslagen kunnen worden. "Dat geldt des te meer wanneer een staking op een correcte manier is aangezegd en erkend wordt door een of meer vakbonden", aldus de minister.

 Peeters zegt zich aan te sluiten bij de oproep van het sectorale verzoeningsbureau aan de betrokken partijen, om het sociaal conflict op te lossen door het voeren van een ernstige dialoog.

Ryanair moest vorige woensdag en donderdag 600 vluchten annuleren omdat het cabinepersoneel in staking ging in België, Portugal, Spanje en Italië. Dat had gevolgen voor zowat 50.000 reizigers. Ryanair telt 700 personeelsleden in België.

Meest gelezen