Politie Noorwegen: "IJsbeer is terecht doodgeschoten"

De Noorse politie verdedigt het optreden van de bemanning van een Duits cruiseschip. Zaterdag werd een ijsbeer doodgeschoten die een man had aangevallen. Andere afschrikmiddelen hadden niet geholpen.

Zaterdag werd een bemanningslid van de MS Bremen onverhoeds aangevallen door een ijsbeer. Hij was net aan land gegaan op een klein eilandje op Spitsbergen, als voorhoede voor zowat 150 toeristen. De man raakte lichtgewond aan het hoofd; hij werd per helikopter afgevoerd.

Daarop hebben twee andere bemanningsleden van de MS Bremen geprobeerd om de ijsbeer af te schrikken en weg te jagen. Dat gebeurde door te roepen en een alarmpistool af te vuren.  Maar zonder effect, de ijsbeer "wilde niet luisteren" en werd doodgeschoten.

Dat lokt internationaal protest uit. Dierenrechtenactivisten en veel andere mensen vinden het ongepast om cruises en toeristen toe te laten in kwetsbaar gebied waar bedreigde diersoorten leven.

De Duitse rederij Hapag Lloyd, die de cruise met de MS Bremen organiseert, zegt dat het enkel de bedoeling is om ijsberen te observeren vanop de schepen, nooit gaan er toeristen aan wal als er beren in de buurt zijn.

Tot 25.000 ijsberen

De Noorse politie verdedigt het optreden van de bemanning van de MS Bremen dus, en de gouverneur van Spitsbergen (Svalbard in het Noors), een eilandengroep tussen het Noorse vasteland en de Noordpool, waarschuwt om nooit in de buurt te komen van de ijsberen in het gebied. Er leven er naar schatting 20 tot 25.000.

In 2015 werd een Tsjechische toerist verwond; in 2011 waren er vier gewonden en een dode bij een Brits kamp op Spitsbergen. Telkens waren de veiligheidsmaatregelen niet opgevolgd.

Meest gelezen