Dieselmotorwagen uit Tweede Wereldoorlog te bewonderen in Maldegem

Het Stoomcentrum in Maldegem heeft er een nieuwe attractie: een oude dieselmotorwagen uit de Tweede Wereldoorlog. In heel Vlaanderen is er maar één exemplaar en dat staat dus in Maldegem.

De dieselmotorwagen is een uniek voertuig dat volledig gerestaureerd is. Het stamt uit de periode rond de Tweede Wereldoorlog maar werd er, voor alle duidelijkheid, nooit actief gebruikt om oorlog te voeren. Wouter Van Pouke van het Stoomcentrum legt uit waarom de dieselmotorwagen zo bijzonder is: "Het lijkt op een wagon maar er zit ook een motor in. De wagen heeft bovendien twee stuurposten, van voor en van achter. Zo kan de machinist snel van rijrichting wisselen en kon er ook mee op kleine nevenlijntjes gereden worden. De wagen bood plaats aan 60 à 80 mensen." De reizigers zaten zo goed als op de schoot van de machinist, want er is dus geen afgesloten stuurcabine. 

Er is trouwens nog een andere attractie te bewonderen in Maldegem en dat is stoomlocomotief Yvonne. Zij wordt 125 jaar, gebouwd in 1893 dus. Het is één van de oudste stoomlocomotieven van Europa die nog rijdt. Yvonne wordt op zondag 5 augustus in het Stoomcentrum van Maldegem gevierd.

Yvonne is het kleine zwarte locomotiefje vooraan dat je hieronder op de foto ziet.

kasto80

Meest gelezen