Wandelaars in Greenwich Park tussen het verdorde gras. Ook vanuit de ruimte is te zien hoe dor Europa is geworden.
AFP or licensors

Satellietbeelden tonen hoe verdord Europa is door de hitte en de droogte

Europa kreunt al een tijdje onder de hitte en het gebrek aan neerslag, en dat heeft ook gevolgen voor de planten. Op satellietbeelden is duidelijk te zien dat het noorden van Europa er dit jaar veel bruiner uitziet dan vorig jaar rond dezelfde datum, en zelfs vergeleken met zowat een maand geleden.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft satellietbeelden vrijgegeven van het noordwesten van Europa van ongeveer een jaar geleden en van eerder deze maand. Op de beelden is duidelijk te zien dat vorig jaar Europa er nog behoorlijk groen uitzag, terwijl het nu helemaal verdord is. 

(Beelden: NASA/Terra/MODIS)

Linksboven een satellietbeeld van 17 juli 2017, waar duidelijk te zien is dat Nederland, Engeland en wat er van ons land door de wolken komt piepen, groener is dan ongeveer een jaar later op de rechterfoto, die dateert van 15 juli. 

Ook van Denemarken en Duitsland heeft de NASA foto's gekoppeld: de bovenste foto hieronder is van 19 juli 2017, de tweede van 24 juli van dit jaar. 

(Foto: NASA/Suomi NPP/VIIRS)
(Foto: NASA/Suomi NPP/VIIRS)

Op een maand van groen naar bruin

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft van haar kant een video gepubliceerd waarin beelden vergeleken worden van 28 juni van dit jaar, met beelden van nog geen maand later, van 25 juli. 

Verwonderlijk is dat niet, zo stelt de ESA, aangezien grote delen van Duitsland al sinds mei getroffen worden door droogte, en het Verenigd Koninkrijk de droogste eerste helft van de zomer (van 1 juni tot 16 juli) sinds het begin van de waarnemingen achter de rug heeft.

Ook branden in Zweden zichtbaar

De NASA heeft ook een foto vrijgegeven van bosbranden in Zweden. Aan de Botnische Golf zijn duidelijk verschillende rookpluimen zichtbaar (vanuit de diagonale middenlijn van de foto naar de linkerhoek).

(Foto: NASA/Terra/MODIS)

Meest gelezen