Spanje neemt na brexit commando van EU-operatie tegen piraterij over van de Britten

Groot-Brittannië zal in maart volgend jaar ook de controle over de Europese marineoperaties tegen piraten voor de kust van Somalië verliezen. Spanje en Frankrijk zullen die rol overnemen. Eerder hadden tal van hoofdkantoren van Europese instellingen al hun verhuis aangekondigd.

De operatie Atalanta van de EU tegen de piraterij in de Hoorn van Afrika werd in 2008 gelanceerd en wordt gecoördineerd door de Britse generaal Charlie Stickland vanuit de basis Northwood nabij Londen.

De EU heeft echter besloten om dat commando over te dragen met het oog op het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Unie. Vanaf eind maart volgend jaar zal de Spaanse admiraal Antonio Martorell Lacave het bevel van Atalanta overnemen. Het hoofdkwartier zou dan verhuizen naar de Spaanse marinebasis Rota nabij Sevilla. Het Europese Centrum voor Maritieme Veiligheid zal overgebracht worden van Londen naar Brest in de Franse regio Bretagne.

Spanje is een van de belangrijkste deelnemers aan militaire operaties van de Europese Unie. Het land wil ook deelnemen aan een Europese interventiemacht onder Frans bevel.

Op dit ogenblik patrouilleren Spaanse, Italiaanse en Duitse schepen voor de kust van Somalië om de piraterij daar te bestrijden.

Meest gelezen