Videospeler inladen...

Waarom Tadzjikistan op het verlanglijstje van menig fietstoerist staat

In Tadzjikistan zijn vier fietstoeristen -twee Amerikanen, één Nederlander en een Zwitser- omgekomen bij een aanrijding. Voor leken is Tadzjikistan als fietsland een nobele onbekende, maar het Centraal-Aziatische land staat wel degelijk op de bucketlist van menig fietstoerist. Wat maakt Tadzjikistan zo populair bij westerse fietsers?

Tadzjikistan, dat grenst aan Oezbekistan, Kirgizië, China en Afghanistan, klinkt op het eerste zicht niet bepaald hip als reisbestemming, maar fietstoeristen weten beter.

Verschillende Nederlandse en Vlaamse organisaties bieden groepsreizen aan naar Tadzjikistan met als trekpleisters de hoofdstad Doesjanbe en de Pamir Highway, een weg door het indrukwekkende Pamir-gebergte (zie foto hieronder en lees verder).

Belgaimage

Járen geleden gaf de Nederlandse organisatie voor verkeer en toerisme ANWB al aan dat Tadzjikistan naast onder meer Groot-Brittannië, Laos en Cuba tot de top 10 van mooiste fietslanden ter wereld behoort.

Indrukwekkend afwisselend landschap

"Fietsen door Tadzjikistan betekent veel klimmen tot passen boven de 4.600 meter. In combinatie met een onverhard wegdek, weinig overnachtingsmogelijkheden en voedselvoorzieningen, betekent dat voor veel fietsers afzien", luidt het. De Pamir Highway, de op één na hoogste internationale weg ter wereld, voert toeristen door het Pamir-gebergte waar het landschap wordt gekenmerkt door droge hoogvlaktes en bergtoppen bedekt met sneeuw en ijs.

En het is net dát afwisselende landschap dat toeristen intrigeert. Het is evenwel een niet te onderschatten zware fysieke uitdaging. De aangewezen periode om de route te volgen is juni tot september, maar op de lager gelegen gedeeltes kan de temperatuur dan oplopen tot boven de 40 graden.

(lees verder onder de kaart)

Verreweg het grootste risico is het verkeer

Koen Joosse (51) fietste twee jaar geleden nog op de Pamir Highway en vertelt aan NOS over de situatie daar op de wegen. "Over het algemeen is Tadzjikistan niet heel druk. Maar het is wel de grote weg waar je op rijdt met relatief veel vrachtverkeer. En die denderen dan soms langs je. Er liggen ook wel auto's langs de weg. Die hebben het dan begeven of zijn verongelukt. Verreweg het grootste risico is het verkeer. Maar goed, ongelukken met fietsers heb je ook in Nederland", zegt Joosse. 

Meest gelezen