Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Verdwijning Maleisisch vliegtuig in 2014: "Criminele inmenging door derden is niet uitgesloten"

Een nieuw onderzoeksrapport naar het verdwijnen van vlucht MH370 in mei 2014 heeft niet echt het mysterie rond het incident opgeheven. Toch lijkt een mogelijk inmenging van buitenaf niet langer uitgesloten.

Het nieuwe onderzoeksrapport is 495 bladzijden dik. Er is jaren aan gewerkt, maar een oplossing van het raadsel over de verdwijning van het Maleisische passagiersvliegtuig is er nog niet. We zijn nu vier jaar, twee grote zoekacties en twee onderzoeksrapporten ver en niemand weet wat er gebeurd is.

Dat zal ook niet kunnen tot we het wrak van het vliegtuig gevonden hebben, staat in het nieuwe rapport dat er gekomen is onder leiding van de Maleisische overheid. Alle achtergronden van de twee piloten en de andere inzittenden aan boord zijn onderzocht en bij geen van hen is iets abnormaals gevonden.

Opvallend is dat het nieuwe rapport "niet uitsluit dat er een onwettige interventie is geweest van een derde partij". Wie of wat dat zou moeten zijn, is echter ook niet duidelijk.

Het toestel van Malaysian Airlines verdween in maart  2014 op een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking in China. Het verdween van de radar kort na het verlaten van het Maleisische luchtruim en maakte dan een grote bocht naar het westen en tenslotte naar het zuiden van de Indische Oceaan. Dat is dus in tegengestelde richting als het moest vliegen. Waarom is nooit duidelijk geworden.  

In totaal zijn de voorbije jaren 27 stukken van vliegtuigen ontdekt op de kusten van Zuid-Afrika, Mozambique, Madagascar, La Réunion of Mauritius. Slechts drie daarvan konden met zekerheid gelinkt worden aan het Maleisische toestel. Er waren 239 mensen aan boord. De meeste passagiers waren Chinezen.

Een Australisch verkenningsvliegtuig speurde maandenlang de Indische Oceaan af.

Meest gelezen