Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Volkspartij van sterke man Hun Sen eist alle parlementszetels in Cambodja op

Dat de CPP de "verkiezingen" van gisteren zou winnen, was verwacht, maar nu eist de partij niet minder dan alle 125 zetels in het parlement op. Premier Hun Sen kan dus makkelijk nog eens vijf jaar voortregeren.

De officiële resultaten van de parlementsverkiezingen in Cambodja zouden pas midden augustus bekendgemaakt worden, maar nu is duidelijk dat de Cambodjaanse Volkspartij (CPP) van premier Hun Sen een absolute meerderheid in het parlement zal krijgen. Meer nog: de partij zou mogelijk alle parlementszetels in de wacht slepen.

Hun Sen -die al 33 jaar aan de macht is- zou dus nog eens vijf jaar kunnen voortregeren. Toch weigerden de meeste landen om waarnemers te sturen omdat ze zware kritiek hadden op de manier waarop de verkiezingen verlopen zijn.

Vandaag betekent de dood van de democratie in Cambodja, een nieuwe donkere dag in de recente geschiedenis

Mu Sochua, vicevoorzitster van de CNRP in ballingschap

Niet zo zeer de verkiezingen zelf, maar wat eraan vooraf gegaan is, stoort. Zo werd de belangrijkste oppositiepartij CNRP -die in 2013 nipt de vorige verkiezingen verloren had- vorig jaar buiten de wet gesteld, werden belangrijke leiders gearresteerd of vluchtten ze naar het buitenland en werden de media gemuilkorfd. De onafhankelijke krant "The Cambodia Daily" werd gesloten en een andere grote krant kwam in handen van een medestander van Hun Sen. (Lees verder onder de foto: Marionet van China?)

Mo Sochua (links), vicevoorzitster van de CNRP in ballingschap
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Marionet van China?

Hun Sen is al sinds 1985 aan de macht en schuwt daarbij de harde hand niet. Tevoren al was hij een medestander van het terreurregime van de Rode Khmer (1975-1979) dat miljoenen Cambodjanen de dood heeft ingedreven. Na een machtsstrijd binnen de Rode Khmer vluchtte de fractie van Hun Sen naar buurland Vietnam en toen dat begin 1979 Cambodja binnenviel, werd die fractie aan de macht gebracht.

Hun Sen nam in 1985 het roer over van wat toen de Volksrepubliek Cambodja was, een marionettenregime van Vietnam, maar toen de Vietnamese troepen werden teruggetrokken en de Koude Oorlog beëindigd werd, sloot hij onder toezicht van de Verenigde Naties een vredesakkoord met de belangrijkste rebellengroepen en kwam er een soort democratisch model.

In dat nieuwe koninkrijk Cambodja streed de CPP van Hun Sen om de macht met de royalistische beweging onder prins Ranariddh. Die laatste werd uiteindelijk onderdrukt, maar Cambodja bleef een van de meer vrije landen van Indochina. In 2013 leek het er even op dat de oppositiepartij CNRP (Cambodia National Rescue Party) de verkiezingen ging winnen en vorig jaar haalde die een erg goed resultaat bij lokale verkiezingen.

Daarop sloeg Hun Sun terug met represssie. De CNRP wordt ervan beschuldigd achter een complot te zitten, belangrijke leiders werden gearresteerd wegens verraad en anderen vluchtten naar het buitenland. De partij is inmiddels verboden en ook de andere oppositie ligt in de touwen. Hun Sen trekt zich inmiddels niets aan van westerse sancties, want zijn regime steunt op grote Chinese investeringen die ook de meest lucratieve zakenconcessies krijgen. Binnen de ASEAN, de regionale organisatie van Zuidoost-Azië, loopt Cambodja als enige aan de hand van China, ook als het gaat om de omstreden claims van China in de Zuid-Chinese Zee.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen