Videospeler inladen...

Zaak-Mawda: "Als opgepakte man bestuurder van busje was, is hij mee verantwoordelijk voor dood Mawda"

In Engeland is een man opgepakt die vermoedelijk de chauffeur was van het busje waarin peuter Mawda werd doodgeschoten. Zijn DNA komt alvast overeen met stalen die onderzoekers konden verzamelen in het busje. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en is bevestigd aan onze redactie. Als de man effectief de bestuurder van het busje is, zal hij door het parket mee verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van de peuter. "Als hij niet zo gevaarlijk zou hebben gereden, had de politie niet geschoten", vertelt de procureur-generaal van Bergen aan VRT NWS.

In mei werd de tweejarige Mawda gedood door een politiekogel. Ze zat in een busje met vluchtelingen en migranten dat wegvluchtte voor de politie. De achtervolging was al een tijdlang bezig toen de politie een schot loste, die de peuter dodelijk verwondde. 

Meteen na het incident vermengde de chauffeur van het busje zich met de inzittenden, waardoor het voor de onderzoekers niet mogelijk was om te weten wie aan het stuur zat. Niemand van de inzittenden kon of wilde de chauffeur aanwijzen. Waarschijnlijk uit angst voor de mensensmokkelaars.

Daardoor had de politie geen andere keuze dan iedereen vrij te laten. Ondertussen zijn speurders er wel in geslaagd DNA te verzamelen in het busje. 

Vermoedelijke chauffeur opgepakt in Engeland

Afgelopen woensdag is in Engeland een man opgepakt wiens DNA overeenkomt met DNA dat werd teruggevonden op het stuur en op de versnellingspook op het busje. "Ons land vraagt zijn overlevering. De man moet ons kunnen uitleggen wat zijn DNA op dat stuur deed", vertelt Ignacio de la Serna van het parket van Bergen. 

Als de man de chauffeur van het busje zou zijn, zal hij mee verantwoordelijk gehouden worden voor de dood van Mawda. "De politie zou niet geschoten hebben als de chauffeur zou zijn gestopt, de bevelen van de politie zou hebben opgevolgd en niet zo gevaarlijk zou hebben gereden", aldus het parket.

De opgepakte man riskeert vervolgd te worden voor zijn gevaarlijk rijgedrag, gewapend verzet en mensensmokkel.

Bekijk het fragment uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen