Aalst redt (dan toch) illegale vissen

Stad Aalst zal de vissen redden die illegaal zijn uitgezet in het natuurgebied Gerstjens (Erembodegem). De vijver waarin de vissen leven is zo goed als helemaal opgedroogd. Aalst weigerde voorlopig om de vissen te redden omdat dat te gevaarlijk was door het diepe slib rond de vijver. Vele vissen stierven en bezorgde buurtbewoners stapten naar de stad. De groendienst grijpt nu toch in.

Dode vissen


Er geldt al jaren een visverbod in natuurgebied Gerstjens in Erembodegem en eigenlijk zouden er zelfs geen vissen in de vijver mogen zitten. Toch duiken er elk jaar vele tientallen op. Het gaat vaak om karperachtigen die er worden uitgezet door illegale vissers. De karpers beschadigen planten, woelen de modder om en maken het water troebel. Ook andere dieren worden zo door hen bedreigd (bv. libellen, waterjuffers en andere insecten). Vijf jaar geleden werd de vijver in de Gerstjens omgevormd tot een ecologische vijver. Sindsdien is het er dus strikt verboden om er te vissen én om er zelf vis op te steken. 

Illegale vissen

Af en toe vangt de groendienst van de stad de illegale vissen en zet ze elders uit. Want in de zomer komt de vijver grotendeels droog te staan en hebben de dieren geen schijn van kans. Toch blijven illegale vissers er dieren uitzetten waardoor er soms ook in de zomer nog zijn. Het waterpeil in de vijver is door de grote droogte en hitte van de voorbije dagen extra laag. En, net daarom wilde Aalst geen ultieme reddingsactie houden voor de overgebleven dieren in de uitgedroogde vijver. Het slib dat de vijver nu omringd kan tot een meter diep zijn: een te groot risico voor de groendienst, vond Aalst. Tientallen vissen stierven en bleven dood achter in de vijver. Want, ook de dode dieren opruimen is te gevaarlijk. 

Bezorgde buurtbewoners

Mensen die vaak in de Gerstjens komen of er in de buurt wonen, maakten zich zorgen over de vele dode vissen en stapten naar de stad. Er kwam overleg en er is beslist om nu toch in te grijpen. De groendienst heeft een manier bedacht om de overgebleven vissen uit het laag water te redden. Ze gaan ook de dode vissen opruimen. Aalst hoopt nu dat illegale vissers stoppen met er dieren uit te zetten zodat grote vissterfte volgend jaar vermeden kan worden.

kasto80

Meest gelezen