Videospeler inladen...

Aanslag in Tadzjikistan: "Zullen wellicht nooit de ware toedracht te weten komen"

Professor Bruno De Cordier van de UGent vreest dat ware toedracht van de doelgerichte moordaanslag op West-Europeanen en Noord-Amerikanen in Tadzjikistan nooit bekend zal worden. De terreurorganisatie IS heeft de aanslag opgeëist en Tadzjiekse overheid wijst in de richting van de oppositiepartij Islamitische Partij van de Wedergeboorte. "Ik ben bang dat dit verhaal zal eindigen zoals met het neerhalen van vlucht MH17 boven Oekraïne, in een storm van valse informatie en politieke instrumentalisering. We zullen wellicht nooit te weten komen wat de ware toedracht is geweest", aldus De Cordier in "Terzake".

IS heeft de aanslag op een groep fietsers in Tadzjikistan opgeëist. Maar of de aanslag daarmee opgehelderd is, is nog maar de vraag. Het is bekend dat ongeveer 1.100 Tadzjieken naar Syrië trokken om mee te strijden met IS, maar het is helemaal niet duidelijk of de aanslag is gepleegd door teruggekeerde Syriëstrijders.

Volgens professor Bruno De Cordier van de UGent is de doelgerichte moordaanslag in Tadzjikistan ongezien. Als humanitair hulpverlener heeft De Cordier nog gewerkt in Tadzjikistan.

"De doelgerichte moordaanslag op West-Europeanen en Noord-Amerikanen zonder het roofmoordmotief is iets unieks. Er waren wel problemen met misdaad, met controle door geheime diensten, corruptie en verkeersincidenten. Maar zelfs in de meer heftige jaren waren er nauwelijks doelgerichte aanslagen tegen West-Europeanen en Noord-Amerikanen. Dat was eerder zeldzaam", aldus De Cordier.

Half autoritair Tadzjiekse regime probeert oppositiepartij buiten de wet te stellen

Bruno De Cordier

De Tadzjiekse overheid beschuldigt de oppositiepartij Islamitische Partij van de Wedergeboorte (IPW) van betrokkenheid, maar die partij ontkent dat met klem. Er zijn ook geen duidelijke banden tussen de terreurgroep IS en de oppositie in Tadzjikistan.

"In Tadzjikistan heerst een half autoritair regime. Ik zeg half autoritair, want je kan het niet vergelijken met Noord-Korea en Turkmenistan. De presidentiële familie en een heel netwerk van gunstelingen hebben de sleutelsectoren van de economie in handen, met ook een heel invloedrijke geheime dienst", aldus De Cordier.

Wat wel duidelijk is, is dat de Tadzjiekse autoriteiten er alles aan doen om IPW buiten de wet te stellen. "IPW is met wat electoraal kunst- en vliegwerk uit het parlement geduwd in Tadzjikistan. Sindsdien zit de partij in een schemerzone tussen niet verboden en niet volledig legaal. De overheid heeft al verschillende keren geprobeerd de partij buiten de wet te laten stellen. Dat gebeurde met aantijgingen van betrokkenheid bij de georganiseerde misdaad en gefabriceerde verhalen rond persoonlijk wangedrag van leidersfiguren van de partij", zegt De Cordier.

IS kan om het even wat opeisen

Bruno De Cordier

Tadzjikistan is volgens De Cordier geen kruidvat voor IS of de Taliban. "IS heeft de aanslag in Tadzjikistan opgeëist, maar IS kan om het even wat opeisen. Dat is de modus operandi van de terroristische groep. Er zijn 1.100 of 1.200 Tadzjiken naar Syrië getrokken om zich aan te sluiten met IS. Het kan zijn dat terugkeerders een rol gespeeld hebben bij de aanslag, maar die behoren tot een heel andere beweging dan de Islamitische Partij van de Wedergeboorte."

De professor vreest dat de ware toedracht van de aanslag nooit bekend zal worden. "Ik ben bang dat het gaat eindigen met het neerhalen van de vlucht MH17 boven Oekraïne. De informatie wordt gezogen in een storm van valse informatie en politieke instrumentalisering. We zullen wellicht nooit te weten komen, wat de echte toedracht is geweest", besluit De Cordier.

Meest gelezen