AB Inbev geeft afvalwater aan Leuvense bomen en planten

De Groendienst van Leuven mag door de hittemaatregelen geen water meer uit de Vaart oppompen om het openbaar groen water te geven. Brouwerij Inbev helpt nu door gratis gereinigd afvalwater ter beschikking te stellen.

De droogte treft de Leuvense groendienst, ze mogen geen water meer pompen uit de Vaart. De groendienst haalt momenteel dagelijks 100 tot 120 m3 water uit de Leuvense Vaart. Schepen Mohamed Ridouani denkt dat langere periodes van droogte in de toekomst meer zullen voorkomen door de klimaatopwarming. Daarom wil Leuven zich wapenen door samen te werken met grote bedrijven, de bouwindustrie, Aquafin en de Vlaamse Milieumaatschappij. Nu heeft Leuven een akkoord met bierbrouwer AB Inbev.

Volgens Ridouani zien veel bomen en planten af door de warmte: "We mogen geen water oppompen uit de Dijle en de Vaart, door samen te werken met AB Inbev hebben we voldoende water voor al het openbaar groen. De stad gebuikt maar een fractie van wat AB Inbev dagelijkse in de Dijle loost. Het gaat elke dag om een half miljoen liter gezuiverd afvalwater. Op termijn zou dit water ook kunnen dienen voor landbouwers en mensen zouden thuis hun regenwaterputten te vullen. Zo kunnen we als stad langere periodes van droogte doorstaan." 

Toch is dat niet voor meteen want logistiek lukt zo'n waterbedeling voor boeren en mensen thuis niet. Volgen de brouwer is het  onhaalbaar om binnen de muren van de brouwerij nog andere organisaties toe te laten om water te komen halen. Momenteel rijden dagelijks al zo'n 300 a 350 vrachtwagens aan en af.  

 

 

Meest gelezen