Wordt eeuwenoude linde slachtoffer van de droogte?

In Zoutleeuw is een eeuwenoude linde mogelijk aangetast door de droogte. Zo erg dat hij wel eens zou kunnen omvallen. De winterlinde is een beschermde boom en is vermoedelijk 500 jaar oud. "De boom is al vermeld op landkaarten van 300 jaar oud", zegt Jelle Daniels, in wiens voortuin de boom staat.

Het was Jelle Daniels die aan de alarmbel trok en de burgemeester verwittigde. Twee boomchirurgen hebben de boom onderzocht. Volgens burgemeester Boudewijn Herbots zou er geen acuut gevaar zijn dat de boom zou omvallen.

Om zeker te zijn komt er nu een bijkomend onderzoek. "De boomchirurgen", zegt Herbots, zullen een sleuf graven om te zien hoe sterk de wortels nog zijn. De boom zal ook worden gemeten." Uit veiligheidsoverwegingen staat er nog altijd een nadarafsluiting rond de boom.

Nieuwe boom

"Er is ook goed nieuws", zegt Jelle Daniels. "Er is ontdekt dat er in de oude boom een nieuwe boom groeit. Dat zijn al redelijk dikke takken. Het komt er nu op aan te vermijden dat de oude boom omvalt en dat de jonge boom op die manier verloren gaat."

Aan de oude winterlinde hangt een kapelletje. Jaarlijks komt er ook een processie langs de boom voorbij. Dan wordt een altaar voor de boom geplaatst en wordt er aan de linde gebeden. Eind dit jaar zal er aan de boom ook een kerstmarkt plaatsvinden. 

Meest gelezen