Videospeler inladen...

Droogte in Europa: veehouders moeten hun koeien slachten

Niet alleen bij ons, ook in heel Noord-Europa kreunen ze onder de hitte en de droogte. Hier en daar hebben de boeren het daardoor erg lastig. Ze hebben geen vers voeder meer voor hun vee en moeten noodgedwongen dieren slachten. 

In de Duitse regio Brandenburg bij Berlijn heeft het al drie maanden niet meer geregend.  Op de velden groeit nauwelijks nog iets dat als voedsel kan dienen voor de veestapel.  En dus koopt geen enkele boer in Brandenburg nog koeien bij, integendeel.

"Ik heb buren die hun aantal koeien verminderd hebben. Ze kunnen ze niet verkopen, want er zijn geen kopers. Dus moeten ze de koeien slachten. Ik hoop dat het bij ons niet zo ver komt", vertelt veehouder Thomas Gäbert. 

In Denemarken is er een groot probleem voor biologisch gekweekte koeien. Die moeten van Europa minstens 60 procent vers gras te eten krijgen, maar door de droogte lukt dat straks niet meer.  Deense biologische boeren beginnen hun koeien te slachten om ze nu nog als biologisch vlees te kunnen verkopen.

Ondertussen helpen helikopters van de brandweer in Zwitserland in de strijd tegen de droogte. Koeien die grazen in hoog gelegen alpenweiden, raken zo toch nog aan drinkwater.

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen