Videospeler inladen...

Droogtemaatregelen lonen: waterverbruik met 7 procent gedaald

Door de aanhoudende droogte van deze zomer voerden de Vlaamse gouverneurs vorige week droogtemaatregelen in en dat heeft geloond.  Het waterverbruik in Vlaanderen is vorige week namelijk significant gedaald.

"We zijn tevreden dat de oproep van de gouverneurs een goede opvolging heeft gekend. We zien een daling gemiddeld genomen in Vlaanderen van het drinkwaterverbruik met 7 procent in de loop van vorige week ", zegt Carl Heyrman van AquaFlanders, de koepelorganisatie van watermaatschappijen in het Radio 1-programma "De ochtend". 

Heyrman merkt op dat gezinnen spaarzamer waren met hun waterverbruik: “Mensen gebruiken drinkwater voornamelijk voor noodzakelijke toepassingen zoals drinken, koken en huishoudelijke taken”.  

We moeten blijven inzetten op sensibilisering om het morgen nog beter te doen dan vandaag

Carl Heyrman, directeur van AquaFlanders

Er zijn wel regionale verschillen in de daling. “Dat valt te verklaren door de chronologie van het uitroepen van de maatregelen. West-Vlaanderen heeft met 12 procent de grootste daling, hoe meer naar het oosten hoe kleiner de daling is omdat die maatregelen later werden ingevoerd.”

Op dit moment heeft Vlaanderen volgens Heyrman nog voldoende watervoorraden om aan de vraag te voldoen, maar hij waarschuwt wel dat het piekverbruik nog een vijfde hoger ligt dan normaal. “We doen goed ons best, maar het kan beter. We moeten blijven inzetten op sensibilisering om het morgen nog beter te doen dan vandaag.”

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen