Universiteit Hasselt laat studenten in het buitenland via computer examens afleggen

De Universiteit Hasselt test uit of studenten van op afstand examens kunnen afleggen. Van achter hun eigen bureau, met een internetverbinding, maar niet zonder toezicht.

Het systeem is bedoeld voor studenten die in het buitenland zijn. Ze kunnen online een examen doen. Dat kan met een computer, een internetverbinding en een smartphone.

Gwendoline Somers van UHasselt werkt het systeem mee uit en het is redelijk eenvoudig: "De studenten hebben een rustige ruimte nodig, en moeten ervoor zorgen dat ze goed in beeld zitten. Tijdens het examen worden ze gefilmd. Dat gebeurt met de camera in de laptop, en een mobiele camera, van bijvoorbeeld een smartphone." 

Uitbreiding

Voorlopig wordt het systeem getest op enkele studenten in het buitenland, maar in de toekomst zou het vaker kunnen. "Zo zou het ook kunnen dienen voor studenten die langdurig ziek zijn, of werkende studenten die de verplaatsing niet kunnen maken", volgens Somers.

Spieken?

Is er dan geen kans op spieken? "Dat dacht ik eerst ook", lacht Somers. "Maar eigenlijk is dat heel moeilijk. Alles wordt gefilmd door 2 camera's en goed gecheckt. Als er toch iets verdacht wordt opgemerkt, dan kan de docent nog altijd eens nagaan of er fraude is of niet."

Meest gelezen