Courtesy of Bob Woodard

"Fear": Watergate-journalist belooft boek over "het schokkende leven in Trumps Witte Huis"

Washington zit al te watertanden: onderzoeksjournalist Bob Woodward, die in de jaren 70 mee het Watergateschandaal aan het licht bracht, heeft na anderhalf jaar radiostilte een nieuw boek op stapel staan. In "Fear" brengt hij aan het licht hoe Trump beslissingen neemt over grote binnen- en buitenlandse kwesties.

Anderhalf jaar bleef het stil rond Bob Woodward (75), de onderzoeks­journalist die heel wat bestsellers op zijn naam heeft staan over het politieke leven in Washington. Nu is duidelijk waarom: hij werkte in de luwte aan een nieuw boek over de huidige Amerikaanse president Donald Trump. Dat heeft zijn uitgever Simon & Schuster bekendgemaakt.

En als Woodward spreekt (of beter: schrijft), dan spitst iedereen de oren. Hij was de journalist die samen met Carl Bernstein in 1974 Watergate aan het licht bracht, het afluisterschandaal dat uiteindelijk president Richard Nixon tot aftreden dwong. Ook zijn nieuwe boek "Fear: Trump in the White House" belooft vuurwerk, suggereert zijn uitgever. "Het onthult in nooit geziene details het schokkende leven in Trumps Witte Huis en meer precies hoe hij beslissingen neemt over grote buiten- en binnenlandse beleidskwesties." 

Echte macht is, ik wil het woord niet eens gebruiken, angst

Donald Trump in een gesprek met Bob Woodward in 2016

De titel - "Fear" ("Angst", red.) - is afgeleid uit een interview dat Woodward en een collega van de Washington Post in het voorjaar van 2016 afnamen van toen nog presidentskandidaat Donald Trump. Ze vroegen hem of hij het eens was met Barack Obama dat "echte macht betekent dat je kunt krijgen wat je wilt zonder geweld te gebruiken". Trump leek het daarmee eens te zijn. "Wel, ik denk dat daar enige waarheid in zit. Echte macht krijg je door respect." Om er vervolgens aan toe te voegen: "Echte macht is, ik wil het woord niet eens gebruiken, angst."

Onderzoeksjournalist Bob Woodward.

's Avonds aan de deur

Woodwards boek is gebaseerd op honderden uren interviews met vooraanstaande bronnen, notulen van vergaderingen, bestanden, documenten en persoonlijke dagboeken, schrijft de Washington Post. Volgens de krant vertelde de onderzoeksjournalist zijn vrienden dat hij voor het boek teruggegrepen heeft naar een aantal journalistieke technieken die hij ook als jonge reporter toepaste. Zo dook hij naar verluidt geregeld onaangekondigd 's avonds laat op aan het huis van belangrijke bronnen en gesprekspartners om hen te interviewen.

Pittig detail nog: "Fear" wordt gepubliceerd op de voor Amerikanen bijzonder gevoelige datum 11 september. Dat is ook een kleine 2 maanden vóór de 'midterms', de Amerikaanse parlementsverkiezingen in het midden van een presidentiële termijn.

Het is afwachten of het boek ook politiek gevoelig zal liggen. Eerder bracht een ophefmakend boek van journalist en schrijver Michael Wolff de entourage van Trump in nauwe schoentjes. Hoewel Wolff ook heel veel kritiek kreeg, leidden enkele gevoelige passages uiteindelijk tot het ontslag van Trumps strategisch adviseur Steve Bannon.

Meest gelezen