Videospeler inladen...

Francken over uitgewezen Albanees: "En wat als hij hier blijft en iemand verkracht? Dan zou u mij bellen"

Opnieuw is een Albanees die illegaal in ons land verbleef en was opgepakt voor drugsfeiten, uitgewezen vóór het gerecht in actie kon komen. Terecht, vindt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA): "Illegaliteit is ook een misdrijf." Minister voor Justitie Koen Geens pleit in een reactie voor meer gezond verstand.

Twee weken geleden werd al een Albanese crimineel, Safet Rustemi, die illegaal in ons land verbleef, uitgewezen vóór hij hier zijn gevangenisstraf kon uitzitten. Gisteren raakte bekend dat dat nu opnieuw gebeurt met een Albanees zonder papieren die werd opgepakt voor drugsfeiten, maar op borgtocht weer werd vrijgelaten.

"Ik citeer graag de woorden van mijn directeur-generaal (Freddy Roosemont van de Dienst Vreemdelingenzaken, red.) in "Terzake": dit is een administratieve afhandeling", reageert staatssecretaris Theo Francken in het Radio 1-programma "De ochtend".

"Illegaliteit is ook een misdrijf. En als een rechtbank beslist om iemand voorwaardelijk vrij te laten, goed wetende dat die man hier illegaal is, dan komt de vreemdelingenwet in voege. Dat betekent dat wij die administratieve procedure moeten volgen. Anders zou die ook het bevel krijgen het grondgebied te verlaten."

Als een rechtbank beslist om iemand voorwaardelijk vrij te laten, goed wetende dat die man hier illegaal is, dan komt de vreemdelingenwet in voege

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA)

Wat als?

Dat voor die man een borgsom is betaald van 5.000 euro en dat hij dan wordt uitgewezen, ligt gevoelig bij de familie. Zijn die mensen hun geld kwijt? Francken reageert verontwaardigd: "Maar die man is illegaal op het grondgebied!"

Hij verwijst naar het geval van Safet Rustemi, de uitgewezen Albanese crimineel, die vandaag een interview geeft in La Dernière Heure. "Alsof hij slachtoffer is van justitie en politie in België. Hallucinant! Die man heeft 22 jaar op zijn kerfstok. Maar justitie zegt: voor een Cassatieprocedure - wat is de kans om dat te winnen, 0,5 procent? - kan hij 25.000 euro (borg, red.) betalen en dan komt hij vrij. (Zucht) Je mag nooit kritiek geven op rechters, want dan is het kot te klein natuurlijk. Maar ik stel vast dat die dan ook vrijkomt. Die betaalt dat natuurlijk onmiddellijk." 

Om hier een gevangenis te kunnen bouwen, moet je twee stenen op elkaar gezet krijgen. En dan staan daar 20 actiecomités. Dát is het probleem

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA)

"Wat moet ik dan doen?" vraagt Francken zich af. "Stel dat die 2 à 3 jaar hier zou blijven vóór er een definitieve veroordeling is. Stel dat hij dan feiten pleegt: een moord, een verkrachting, ... Wie zou u dan bellen? U zou mij bellen. U zou zeggen: 'Mijnheer Francken, die man was illegaal, waarom heeft u die het land niet uitgezet?'"

"Ik zet ze uit als ik de kans krijg"

Francken linkt de uitzettingen aan het tekort aan plaats in de Belgische gevangenissen. "Er is een gevangenisprobleem hé, een capaciteitsprobleem, al sinds jaar en dag. En om hier een gevangenis te kunnen bouwen, moet je twee stenen op elkaar gezet krijgen. En dan staan daar 20 actiecomités. Dát is het probleem."

"Er wordt dus heel veel voorwaardelijk vrijgesteld, ook bij mensen bij wie je daarover bedenkingen kan hebben. Dat zijn dan mensen die illegaal zijn, zonder wettige verblijfplaats. Hoe ga je die later dan terugvinden? Dan zet ik die uit als ik de mogelijkheid krijg. Want illegalen horen hier niet thuis en criminele illegalen al helemaal niet."

Herbeluister hieronder het gesprek met Theo Francken in "De ochtend" op Radio 1: 

Reactie Geens: pleidooi voor meer gezond verstand

Minister van Justitie Geens laat in een reactie weten dat hij “bepaalde uitlatingen betreurt naar aanleiding van een geval waar het gezond verstand tot meer nuance en reserve aanleiding had kunnen geven.” Hij verwijst daarbij zonder het met zoveel woorden te zeggen naar de uitspraken van Freddy Roosemont van de Dienst Vreemdelingenzaken en staatssecretaris Theo Francken.  

Geens zegt ook nog dat als een onderzoeksrechter als voorwaarde voor de vrijstelling een borgsom oplegt, dat betekent dat de rechter wenst dat de betrokkene zich ter beschikking houdt van het gerecht. Als de Dienst Vreemdelingenzaken de man dan uitwijst, wordt het werk van de onderzoeksrechter eigenlijk genegeerd. 

De minister herhaalt nog eens dat hij duidelijkere richtlijnen wil die de relatie tussen het parket en Vreemdelingenzaken bepalen. De minister vindt het wenselijk dat er minstens contact zou zijn tussen de twee diensten. Dat contact is er in het dossier van Agron G. niet geweest.

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen