AP2009

"Internationale hulporganisaties ondermijnd door seksuele roofdieren"

Een rapport van het Britse Lagerhuis concludeert dat internationale hulporganisaties en ngo’s structureel seksueel misbruik niet aanpakken. Het rapport spreekt van een cultuur van ontkenning waarbij geen fundamentele maatregelen worden genomen om iets te veranderen. 

"Er zijn gevallen van seksuele uitbuiting en misbruik bekend in vele organisaties, landen en instellingen. Ze hebben endemische proporties aangenomen, en dat al gedurende jaren. De humanitaire sector heeft een complete verandering van mentaliteit nodig. Hulpverleners moeten samenwerken om het probleem op te sporen en uit te roeien." Dat besluit het rapport van de Commissie voor Internationale Ontwikkeling van het Britse Lagerhuis over seksueel misbruik in de humanitaire sector.

Slechts het topje van de ijsberg

Dat rapport kwam er na het Oxfam-schandaal eerder dit jaar, waarbij verschillende medewerkers van de internationale ngo beschuldigd werden van het organiseren van seksfeestjes met prostituees. In die nasleep volgden meer getuigenissen van seksueel misbruik in de ngo-sector. Die getuigenissen zouden volgens het rapport slechts het topje van de ijsberg zijn.

"Hulporganisaties hebben zestien jaar collectief gefaald. Seksuele uitbuiting en misbruik is in die jaren niet aangepakt", vertelt Commissievoorzitter Stephen Twigg aan CNN. Hij meent dat de organisaties hun reputatie belangrijker vinden dan het lot van de vrouwen, kinderen en andere slachtoffers van seksueel misbruik. 

Het rapport spreekt van een "cultuur van ontkenning" waarbij "de hulpverlening aan mensen en gemeenschappen in nood wordt ondermijnd door seksuele roofdieren die misbruik maken van de verzwakte openbare instellingen." Zo zouden ngo-medewerkers van de ene naar de andere ngo overstappen om hun gang te kunnen blijven gaan en doet de hulpverleningssector te weinig om dat te stoppen. 

Geen structurele maatregelen

Een van de maatregelen die het rapport voorstelt, is een wereldwijd register met de namen van hulpverleners. “De humanitaire sector is zich al jaren bewust van de gevallen van seksuele uitbuiting en misbruik door haar eigen medewerkers, maar er worden geen structurele maatregelen genomen om op de lange termijn iets te veranderen.”

Een nultolerantie die hand in hand gaat met een cultuur van transparantie is broodnodig: “Het is vitaal dat hulporganisaties volledig open zijn over het aantal beschuldigingen van seksuele exploitatie en misbruik die ze ontvangen en hoe ze daarmee omgaan.”

Meest gelezen