Opvallend meer transmigranten in Zeebrugge

Er zitten de jongste weken weer opvallend meer transmigranten in Zeebrugge. Dat blijkt uit cijfers van de scheepvaartpolitie. In juli heeft de scheepvaartpolitie tot nu toe al 328 transmigranten opgepakt in Zeebrugge. Dat is bijna dubbel zoveel als in heel juli vorig jaar.

Volgens het parket zijn er ook meer roekeloze transmigranten dan vroeger. Sommigen halen halsbrekende toeren uit om in Groot-Brittannië te geraken. Zo zijn er die langs hoge bruggen of via touwen aan boord van een schip proberen te geraken.

Ook de Zeebruggelingen zelf merken de toename. "Er zitten er veel in het park. En ze slapen in het gras rond de kerk. Ze zijn daar nu hun kleren aan het wassen", zegt een vrouw.

Anderen beweren dat ze aangesproken worden door de transmigranten. "Ze vragen om sigaretten. Ik vind dat zoiets niet kan. Ik voel me niet meer veilig wanneer ik langs de kerk passeer. Een cafébazin zegt dat ze er geen last van heeft. "Het zijn allemaal jonge mannen van 18, 19. Ze komen niet binnen maar ze moeten hier niet zitten."

Meest gelezen