Videospeler inladen...

Na juridische strijd: plannen online om eigen 3D-wapen te printen

Het Amerikaanse bedrijf Defense Distributed heeft na een lange juridische strijd plannen online geplaatst om wapens te maken met een 3D-printer. De productie van die 3D-wapens lokt in de Verenigde Staten hevige discussies uit, maar blijft in België wel verboden. 

In 2013 plaatste de Amerikaan Cody Wilson plannen online van “de Liberator”, een zelf te printen 3D-pistool uit dezelfde kunststof als lego-blokken. Een jarenlange legale strijd volgde met het Amerikaanse rechtssysteem, omdat de plannen de Amerikaanse wet tegen het exporteren van wapens schond. De online beschikbaarheid van de plannen zou de Verenigde Staten impliceren in wapenhandel met landen waar het geen wapenhandel mee drijft. Defense Distributed, het wapenbedrijf van Wilson, won de rechtszaak omdat de beschikbaarheid van de plannen valt onder de vrijemeningsuiting. Zo zouden vanaf 1 augustus de plannen voor iedereen beschikbaar zijn, maar Defense Distributed zette ze zondag al online.

Onbetrouwbare spookwapens

De doe-het-zelfwapens hebben geen serienummer en kunnen dus niet worden opgespoord, waardoor ze de naam spookwapens kregen. Alle verschillende onderdelen van het wapen kunnen door 3D-printers in kunststof worden gefabriceerd, behalve de slagpin en de kogel. Dat betekent dat de 3D-wapens door metaaldetectoren zouden raken.  

De verschillende onderdelen van een 3D-wapen

Hoewel de nodige printers momenteel nog peperduur zijn, vreesden Amerikaanse politici voor de mogelijke consequenties. "De dreiging van onopspoorbare wapens in de handen van onbekende eigenaars is te verontrustend om geen actie te ondernemen", meende Tom Wolf, Amerikaanse gouverneur uit Pennsylvania, de staat waar de legale strijd over de plannen werd bevochten. 

Wapenkenners matigen de verontwaardiging. Hoe makkelijk de wapens ook te maken zijn, ze zijn verre van betrouwbaar. Zo zouden de wapens vooral de schutter in gevaar brengen. De kunststof waaruit de wapens zijn vervaardigd, is niet geschikt voor vuurwapens. De kracht van een schot doet de 3D-wapens uit elkaar vallen of zelfs exploderen waarna het onbruikbaar is. 

De Ghost Gunner 2, een 3D-printer van Defense Distributed

En in België?

Defense Distributed, het bedrijf en wapenorganisatie van Cody Wilson, wachtte niet tot 1 augustus, zoals tijdens de rechtszaak werd overeengekomen, maar zette de plannen zondag al online. Daardoor hebben duizenden mensen de plannen al gedownload, en zijn ze dus ook beschikbaar in België. Zelf 3D-wapens maken is hier echter bij wet verboden. Alleen wapenhandelaars met een vergunning mogen wapens produceren. Ook moet elk wapen officieel geregistreerd zijn. 

Amerikaans president Donald Trump zag het nut van de wapens in ieder geval niet in:

Meest gelezen