Videospeler inladen...

Regime Tadzjikistan: "Opdrachtgever aanval fietsers is lid van verboden oppositiepartij"

De aanval op vier westerse fietstoeristen in Tadzjikistan is bevolen door een lid van een oppositiepartij die verboden is in het land. Dat stelt het ministerie van Binnenlandse Zaken van het Centraal-Aziatische land. Een van de daders zou bekentenissen hebben afgelegd.

De groep die de fietstoeristen aanviel, "handelde op bevel" van Nossirkhoudjy Abajdov, lid van de zogenaamde Islamitische Wederopstandingspartij van Tadzjikistan. Een van de leiders van de groep, ene Housseïn Abdoussamadov, was naar verluidt een lid van die partij. Hij zou bekentenissen hebben afgelegd.

Tot 2015 was de Islamitische Wederopstandingspartij de enige legale islamitische partij. In augustus van dat jaar eiste de regering van Tadzjikistan dat de partij zou stoppen met de "illegale activiteiten". De partij werd als terroristische organisatie aangemerkt.

IS eist de aanslag op

De aanslag zondag vond plaats in de regio Danghara in het zuidwesten van Tadzjikistan, ongeveer honderd kilometer ten zuiden van de hoofdstad Doesjanbe. Een groep fietstoeristen werd aangereden door een auto. Er vielen vier doden: twee Amerikanen, een Zwitser, en een 56-jarige Nederlander. Een Nederlandse vrouw (58) raakte gewond.

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist via zijn propagandakanaal Amaq.

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen