Ryanairbaas O'Leary dreigt ermee nog meer jobs te verhuizen

Ryanair-topman Michael O'Leary heeft er dinsdag mee gedreigd nog meer jobs te verhuizen naar Polen als werknemers in verschillende Europese landen hun acties verderzetten. Reuters meldt dat O'Leary die dreigementen uitte tijdens een persconferentie bij de Oostenrijkse dochter Laudamotion.

Indien nodig wil Ryanair-topman Michael O'Leary mensen ontslaan "op gelijk welke markt" en meer jobs verhuizen naar Polen. Daarmee reageert O'Leary op de acties van het personeel in verschillende Europese landen.

"Als er aan hun kant gezond verstand is, dan komen we tot akkoorden", zei O'Leary over de vakbonden en de piloten in het algemeen. "Als we mensen hebben die enkel willen staken om te staken, dan mogen ze hun stakingen hebben, en dan zullen ze ondervinden dat er jobs en toestellen verhuisd worden."

Eerder deze maand legden Ierse piloten het werk neer, gevolgd door een tweedaagse staking in enkele West-Europese landen, waaronder België, vorige week. Maandag stemde een meerderheid van de Duitse piloten in met een staking, en dinsdag lieten ook de Nederlandse piloten weten te willen staken.

300 jobs staan op het spel

Na eerdere stakingen in Ierland liet de Ryanair-top al weten dat het plannen heeft om vliegtuigen en bemanning te verhuizen naar Polen. De directie haalde als reden daarvoor aan dat de stakingen de boekingen schaden. Daardoor zouden tot 300 jobs op het spel staan.

Ryanair besliste eind vorig jaar alsnog om vakbonden te erkennen, maar de discussies met de bonden over betere arbeidsomstandigheden lopen bijzonder stroef.

In het maandag gepubliceerde jaarverslag is te lezen dat de topman afziet van zijn bonus voor 2018. Die bonus zou 1 miljoen euro waard zijn. Het bedrijf noemt de zware problemen met de planningen van de piloten, in september vorig jaar, als reden. Daardoor werden tot 20.000 vluchten geannuleerd. O'Leary houdt wel zijn loon, van 1,06 miljoen euro, en een vergoeding in aandelen, voor 1,25 miljoen euro.

Meest gelezen