BELGA/ MAETERLINCK NICOLAS

Tankstations geven alsmaar meer korting

Uitbaters van tankstations geven gemiddeld steeds meer korting op benzine en diesel tegenover de officiële maximumprijzen. Dat blijkt uit onderzoek van het Prijzenobservatorium van de overheidsdienst Economie.

Pomphouders zijn vrij om een korting te geven op de maximumprijzen, die door overheid worden opgelegd. En die kortingen worden de voorbije drie jaar alsmaar groter. Voor benzine 95 steeg de gemiddelde korting van 5,68 cent/liter eind 2015 naar 9,34 cent/liter nu. De gemiddelde korting voor diesel is nog groter. Van 6,99 cent/liter eind 2015 naar 11,02 cent/liter nu.

"We vermoeden dat die kortingen gegeven worden omdat de concurrentie toeneemt tussen de tankstations", zegt Peter van Herreweghe van het Prijzenobservatorium. "Maar ook de evolutie naar onbemande tankstations speelt een rol. Als er minder personeel nodig is om die tankstations uit te baten, dalen de kosten en kunnen ze een hogere korting geven."

We vermoeden dat die kortingen gegeven worden omdat de concurrentie toeneemt tussen de tankstations

Peter van Herreweghe, Prijzenobservatorium

De extra kortingen kunnen de stijging van de olieprijs en de hogere accijnzen op diesel lang niet compenseren. Begin 2016 bedroeg de maximumprijs voor een liter diesel 1,054 euro. Nu kost een liter diesel maximaal 1,536 euro, maar liefst 46% meer.

Meest gelezen