Uw oude gsm is nog (een beetje) goud waard

In ons land liggen meer dan 2,3 miljoen oude gsm's ongebruikt thuis terwijl ze nog nuttig kunnen zijn. Dat zegt Recupel, dat afgedankte elektro-apparaten verwerkt en inzamelt. Meer dan de helft van de Belgen bewaart de oude gsm's als een backup-apparaat of omdat ze het niet nodig vinden om het af te danken. Nochtans bevatten die gsm’s kostbare grondstoffen als goud en zilver die kunnen worden gerecupereerd. 

Naar schatting liggen in België 46 miljoen elektrische apparaten er ongebruikt bij. Het gaat om apparaten die nog correct werken én apparaten die defect zijn of niet helemaal betrouwbaar werken zoals dvd-spelers, elektrisch speelgoed en gsm’s.

Een vierde van die toestellen wordt niet gebruikt en iets minder dan een vijfde van die oude toestellen werkt nog perfect. Slechts vijf procent is defect of onbetrouwbaar. "Toch kunnen deze kleine, slecht werkende apparaten gerepareerd, gevaloriseerd of gerecycleerd worden", zegt Ingrid Nolet, woordvoerster van Recupel.

Een tweede leven

Nolet benadrukt dat veel ongebruikte mobiele telefoons nog nuttig kunnen zijn voor hergebruik of recyclage. "Smartphones bevatten een beetje goud, zilver, platina, koper en palladium. Een schat aan grondstoffen, niet te recupereren voor de consument omdat ze slechts in minimale hoeveelheden aanwezig zijn, maar wel voor gespecialiseerde verwerkers die dit type elektro veilig kunnen ontmantelen en de kostbare grondstoffen recupereren", aldus de woordvoerster.

We willen evolueren naar een circulaire samenleving waarin oude apparaten worden omgezet in nieuwe grondstoffen

Ingrid Nolet, woordvoerster van Recupel

Meer dan de helft van de Belgen bewaart de oude gsm's als een back-up apparaat of omdat ze het niet nodig vinden om het af te danken. Een derde vindt het dan weer niet dringend om die weg te doen.

Volgens Recupel is een extra inspanning voor meer hergebruik en afdanking van mobiele telefoons geen overbodige luxe. "We willen evolueren naar een circulaire samenleving waarin oude apparaten worden omgezet in nieuwe grondstoffen", besluit Nolet.

U kan uw oude toestellen deponeren in een van de vele Rycycle Punten van Recupel.  Dat zijn inzamelmeubels in supermarkten, zelfboumarkten en elektrozaken. Op de website van Recupel vindt u hierover meer info en de delenemende winkels.

Meest gelezen