Videospeler inladen...

Verkoop van ventilatoren en airco's stijgt sterk door hete zomer

De uitzonderlijk warme zomer zorgt voor een flink toegenomen vraag naar ventilatoren en verplaatsbare airco's. Bij elektronicaketen Mediamarkt is daar de voorbije maand alvast een veelvoud van verkocht, vergeleken met juli vorig jaar. En ook de aanvragen om vaste airco's te installeren, zitten in de lift. Het gaat de voorbije maand om een stijging met bijna 20 procent, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

De hoge temperaturen doen consumenten naar verkoeling zoeken, zeker in de eigen woning. Ventilatoren en verplaatsbare airco's blijken erg in trek te zijn. "Over de hele maand juli hebben we acht keer meer ventilatoren, en 13 keer meer (mobiele) airco's verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar", zegt Janick De Saedeleer van Mediamarkt.

Piekverkoop door hittegolf

Klap op de vuurpijl was de hittegolf van vorige week. "Als de nachten niet meer afkoelen, blijft de warmte in huis hangen, en kunnen mensen de slaap niet meer vatten", legt De Saedeleer uit. "Ze spurten dan naar de winkel, en we zagen dan ook een echte piek in de vraag naar ventilatoren en airco's."

Door de stormloop van vorige week was de vraag amper bij te houden. "Sommige winkels van Mediamarkt, zoals in Sint-Pieters-Leeuw, zaten vanmorgen zelfs door hun voorraad ventilatoren en airco's", zegt De Saedeleer. "Maar intussen zijn nieuwe leveringen gebeurd om snel onze klanten te kunnen bedienen."

Ook vaste airco's in de lift

De hete zomer doet ook de aanvragen verder stijgen om vaste airco's te installeren. "In juli waren er 18 procent méér aanvragen dan in dezelfde maand vorig jaar", zegt Dirk Van De Winckel van de beroepsfederatie van koel- en warmtepompinstallateurs. "Maar die stijgende trend is al langer bezig: sinds 2004 is de verkoop van vaste airco's bijna verdrievoudigd."

De vaste airco's werken nu bijna altijd met warmtepompen. "Die toestellen zijn eigenlijk bedoeld om woningen in de winter te verwarmen", legt Van De Winckel uit. "Maar ze hebben het bijkomend voordeel dat ze ook omgekeerd kunnen werken, en voor comfortkoeling kunnen zorgen in de zomer, en zeker in zeer warme periodes."

De vaste airco's verslinden minder energie dan vroeger. "Door de Europese energielabels hebben fabrikanten daarin geïnvesteerd, en is het energieverbruik van deze toestellen in tien jaar met een kwart gedaald", beklemtoont Van De Winkel. "Een doorsnee slaapkamer afkoelen in een normaal geïsoleerde woning kost pakweg een 15 euro per maand aan elektriciteit. En die kost moet je alleen betalen in de warme maanden."

Videospeler inladen...

Meest gelezen