115 vluchtelingen betrapt die op reis gaan naar thuisland

Er worden steeds meer vluchtelingen betrapt die op reis gaan naar hun thuisland. Dat staat in Het Laatste Nieuws en wordt ons ook bevestigd door staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). In de eerste zes maanden van dit jaar zijn al 115 mensen betrapt, en dat is een probleem. “Want vluchtelingen die vrijwillig terugkeren geven eigenlijk aan dat ze zich niet meer onveilig voelen in het land dat ze zelf zijn ontvlucht”, volgens Francken.

De cijfers liegen er niet om. Almaar meer mensen met een beschermd vluchtelingenstatuut beslissen om – even – terug te gaan naar hun land van herkomst. Dit jaar werden al 115 dossiers voor mogelijke dossierfraude opgestart. Het gaat dan vooral over mensen met een verblijfsvergunning uit Irak, Afghanistan en Syrië.

Die mensen riskeren hun verblijfsvergunning kwijt te spelen. “Wij bieden internationale bescherming aan mensen die niet kunnen terugkeren naar hun land”, verklaart staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). “Dat gaat gepaard met heel wat voordelen. Maar dat betekent ook dat er voorwaarden aan vasthangen. Een van die voorwaarden is dat je niet teruggaat. Wie vrijwillig terugkeert voor een vakantie, geeft aan dat er geen vrees meer is voor vervolging. Anders zou je toch niet vrijwillig teruggaan, hé.”

De sterke stijging van de cijfers is volgens Francken vooral te danken aan striktere controles op mogelijke asielfraude. Bovendien wordt er ook meer informatie gedeeld met andere Europese lidstaten. Als vluchtelingen vanop luchthavens in de buurlanden vertrekken richting thuisland, komt die informatie nu sneller terecht bij de bevoegde diensten in ons land. 

Beluister hier het gesprek met staatssecretaris Francken in het Radio 1-programma "De ochtend":

Meest gelezen