Hoe kan je iemand helpen bij een zuuraanval?

Een vrouw raakte gisteren zwaargewond na een zuuraanval. Omstaanders dienden haar de eerste zorgen toe. Hoe help je best het slachtoffer? “Langdurig spoelen met lauw water is altijd noodzakelijk”, zegt het Antigifcentrum. "Eerst water en de rest komt later."

Een vrouw werd gisteren in Antwerpen met zuur overgoten terwijl ze aan de bushalte stond te wachten. De gewonde vrouw liep zware brandwonden op. Omstaanders dienden haar de eerste zorgen toe. Maar wat kan je doen als je getuige bent van zo’n incident? Of wat doe je best niet? Welke eerste hulp kan je toepassen voor de professionele hulp er is?

“Eerst water, de rest komt later”, zegt het Antigifcentrum. Als gevaarlijke of bijtende producten in contact komen met huid of ogen is snel en langdurig spoelen met lauw water altijd noodzakelijk. 30 min tot 2 uur in geval van alkalische stoffen. Dit geldt voor alle producten, ook voor zwavelzuur.

Wat als het product in de ogen terechtkomt?

Wat als het product in contact komt met de huid?

Wat als het product wordt ingeslikt?

Incidenten met zuuraanvallen gebeuren vaak op straat. Wat als er geen kraan of water in de buurt is?

“Ik denk dat de eerste benadering dan misschien wel moet zijn om te spoelen met gelijk welke op water gebaseerde, niet te warme vloeistof”, zegt Dr. Geert Verstegen van het Antigifcentrum. “Stel dat het slachtoffer of een omstaander een flesje water, cola, fruitsap of wat dan ook ter beschikking heeft en dat binnen de 10 seconden over het gelaat (want men mikt altijd op het gezicht) kan gieten, dan kan dat echt een wereld van verschil maken. Eén van de allerbelangrijkste factoren die de ernst van de letsels zal bepalen is immers tijd.”

Neem indien nodig onmiddellijk contact op met de hulpdienst 112 of bel naar het Antigifcentrum (070 245 245). Dit centrum is 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar.

Meest gelezen