Startende schoolverlater verdient gemiddeld 2.195 euro, arbeider beter betaald dan bediende

Een startende schoolverlater verdient gemiddeld 2.195 euro bruto per maand. Dat blijkt uit een een analyse van hr-dienstverlener Acerta op basis van gegevens van meer dan 40.000 werkgevers. Opvallend: een geschoolde arbeider wordt een stuk beter betaald dan een startende bediende van hetzelfde studieniveau.

Acerta analyseerde de gegevens voor het jaar 2016. Het gemiddelde bruto jaarloon van een startende schoolverlater bedroeg toen 26.337 euro (zonder de eindejaarspremie en het vakantiegeld voor alle duidelijkheid). Dat komt neer op 2.195 euro per maand.

Welk diploma je hebt, speelt een belangrijke rol. Schoolverlaters met een diploma lager middelbaar verdienen in het begin van hun loopbaan ruim 16 procent onder het gemiddelde. Schoolverlaters met een universitair diploma zitten er dan weer ruim 10 procent boven. 

Geschoolde arbeiders zijn in trek

De vraag op de arbeidsmarkt naar geschoolde arbeiders is groot, dat laat zich opmerken in de cijfers. Een startende arbeider met een diploma hoger middelbaar of een professionele bachelor verdient bij de start van zijn loopbaan ruim 20 procent meer dan een startende bediende van hetzelfde studieniveau. 

"Nogal wat technische beroepen zijn knelpuntberoepen", zegt Dirk Wijns van Acerta. Schoolverlaters met een specifieke, gespecialiseerde opleiding, bijvoorbeeld uit STEM-richtingen, zijn meer gegeerd dan de zoveelste schoolverlater met een marketingdiploma. En dus worden die eersten meteen ook beter betaald."

Loonkloof al van in het begin aanwezig

Wat nog opvalt in de cijfers van Acerta is de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Gemiddeld verdienen vrouwen al van bij de start minder dan mannen.

"Zelfs met eenzelfde opleidingsniveau -een heel belangrijke factor voor het loon- krijgen vrouwen minder", zegt Wijns. "Er zijn veel verklaringen mogelijk voor dit verschil: het is mogelijk dat vrouwen reeds bij de keuze voor de opleiding kiezen voor opleidingen die minder gegeerd zijn op de arbeidsmarkt.  Of dat ze kiezen voor functies die minder goed verloond worden."

Het verschil is niet overal even groot. In het bediendenstatuut is de kloof kleiner dan bij de arbeiders. En de social profit is een sector waar vrouwelijke loopbaanstarters  meer verdienen dan hun mannelijke collega’s.

Meest gelezen