Videospeler inladen...

Archief van Michael Palin geeft onbekende scenario's van Monty Python prijs

In het Verenigd Koninkrijk zijn onbekende scenario's van sketches van Monty Python ontdekt in het archief van Michael Palin, 1 van de leden van het collectief. Dat meldt The Times. De sketches waren bestemd voor "Monty Python and the holy grail" uit 1975.

Zowat een halve eeuw na het ontstaan van Monty Python heeft het archief van stichtend lid Michael Palin een verrassing van formaat prijsgegeven: onbekende scenario's van sketches die voor "Monty Python and the holy grail" waren bestemd, 1 van de films van het collectief uit 1975.

Vorig jaar heeft Palin zijn archief aan The British Library geschonken en dat instituut heeft de scenario's ontdekt. Een sketch gaat over een uitgedroogde man die een saloon in een woestijn in het wilde westen binnenstrompelt, maar per ongeluk in een boekenwinkel belandt. De andere sketch gaat over een "roze ridder".

Soms gebeuren zulke dingen

Michael Palin

Naast de scenario's voor deze 2 sketches zitten in het archief nog tientallen andere scenario's die Monty Python nooit heeft gebruikt. "Soms gebeuren zulke dingen", zegt Palin in The Times. "Ik kan niet bedenken waarom we dit materiaal niet hebben gebruikt."

""The holy grail" heeft geleidelijk aan vorm gekregen. Oorspronkelijk hadden we veel meer ideeën dan die die op het scherm zijn beland want we moesten een verhaal kunnen volgen."

Later deze maand zal The British Library de scenario's tentoonstellen, naast een vijftigtal boekjes met notities over de films "The holy grail" en "The life of Brian". Daaruit blijkt onder meer dat die films drastisch verschillen van de oorspronkelijke ontwerpen. Zo was voor "The holy grail" een conventioneel einde gepland, maar Monty Python koos toch om de film abrupt te laten stoppen.

Monty Python heeft zijn sketch over de Roze Ridder nooit uitgevoerd, begin 1996 deden de vrouwen en mannen van "Buiten de zone" dat wel met een eigen scenario. Mathias Sercu speelde daarin de hoofdrol:

Videospeler inladen...

Meest gelezen