Videospeler inladen...

Bemba terug in Congo na 11 jaar afwezigheid

De Congolese voormalige vice-president en oppositiefiguur Jean-Pierre Bemba is geland in Kinshasa. Hij wil een rol spelen bij de komende presidentsverkiezingen. Kinshasa houdt zijn adem in. 

Even na tien uur Belgische tijd is de privéjet van Bemba geland op de luchthaven van Ndjili. Bemba was de voorbije nacht vanuit België vertrokken. Aan de luchthaven staan sinds vanmorgen vele honderden, volgens sommigen duizenden aanhangers. Veel partijleden van Bemba's MLC (Mouvement de Libération du Congo) waren al samengekomen aan het hoofdkwartier van de partij in het centrum van de Congolese hoofdstad. 

Bemba zelf kwam enkele ogenblikken later binnen in het luchthavengebouw, vergezeld door de top van zijn partij. Hij werd in zijn functie van senator ook ontvangen door minister Jean-Pierre Lisanga, die bevoegd is voor de relaties met het parlement.  "Ik ben tevreden dat ik terug thuis ben", was het enige wat hij aan de pers vertelde. 

Enorme veiligheidsmaatregelen

De Congolese politie heeft strenge veiligheidsmaatregelen genomen. Zo moet het konvooi meteen naar Bemba's woning in Gombe rijden, aan een snelheid van minstens 40 kilometer per uur. Dat is om te vermijden dat hij onderweg zou uitstappen om zijn aanhangers te groeten, zoals hij dat wel deed in 2006, tijdens de verkiezingscampagne. Toen verloor Bemba in de tweede ronde van Joseph Kabila. 

"Op weg naar het land van mijn voorvaderen"

Bemba was 11 jaar weg uit Congo, hij bracht tien jaar in de cel door in Den Haag, maar werd daar vrijgesproken voor oorlogsmisdaden door zijn militie in de Centraal-Afrikaanse Republiek .

Nu wil hij een oppositierol spelen bij de komende presidentsverkiezingen in december. Maar het is nog niet zeker of hij kandidaat zal zijn.  Vlak voor zijn vertrek, pleitte hij nog voor een eenheidskandidaat van de oppositie. "Maar dat hoeft niet noodzakelijk om mezelf te gaan", zei hij toen.  

Ook een andere topfiguur van de oppositie, Moïse Katumbi, wil deze week naar Congo terugkeren om zich kandidaat te stellen. De oud-gouverneur van de provincie Katanga was gevlucht naar Zuid-Afrika. Tegen hem loopt nog een proces in beroep wegens fraude.  (lees voort onder foto)

De grote drie tegen Kabila (of zijn beschermeling)

De terugkeer van Bemba - en mogelijk die van Katumbi - valt midden in de hete verkiezingsstrijd.  Voor acht augustus moeten alle presidentskandidaten hun kandidatuur indienen bij de onafhankleijke kiescommissie. 

President Kabila mag niet meer meedoen volgens de grondwet. Maar hij heeft nog niet gezegd dat hij geen kandidaat is. Er doen geruchten de ronde dat hij een beschermeling zou aanstellen. In elk geval zouden de oppositiekandidaten flink meer stemmen halen dan de regeringspartij PPRD, zo blijkt uit een peiling van de Congo Research Group.  Katumbi en de leider van de UDPS, Felix Tshisekedi, zouden elk 19 procent halen, Jean-Pierre Bemba 17 procent. 

Meest gelezen