Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Broeikasgassen bereikten wereldwijd recordniveaus in 2017

Verschillende broeikasgassen die bijdragen tot de opwarming van de aarde en de klimaatverandering hebben wereldwijd recordniveaus bereikt in 2017. Dat blijkt uit een Amerikaans wetenschappelijk rapport. 

Volgens het jaarlijkse rapport, gepubliceerd door National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) en de Amerikaanse vereniging van meteorologen, hebben de concentraties van de drie gevaarlijkste broeikasgassen - koolstofdioxide, methaan en distikstofmonoxide - vorig jaar nieuwe records bereikt.

In het 300-pagina's tellende rapport, samengesteld door meer dan 450 wetenschappers uit 60 landen, wordt het woord "abnormaal" meer dan twaalf keer gebruikt.

Qua temperaturen was 2016 het warmste jaar van de moderne tijd, maar volgens het rapport komt 2017 dicht in de buurt met in een groot deel van de wereld "temperaturen die hoger lagen dan gemiddeld". In Argentinië, Uruguay, Spanje en Bulgarije werden recordtemperaturen geregistreerd, in Mexico was dat zelfs voor het vierde jaar op rij het geval.

Meer neerslag door warmere oceanen

 In het noordpoolgebied zijn de gletsjers voor het 38e opeenvolgende jaar gekrompen en lag de bodemtemperatuur 1,6 graden hoger dan het gemiddelde in de periode 1981-2010.

"De regenval op het vasteland was in 2017 ruim boven het gemiddelde", stelt het rapport voorts. Doordat de oceanen warmer zijn, is er een hogere luchtvochtigheid, vooral de afgelopen drie jaar, waardoor er meer neerslag is ontstaan.

Andere delen op aarde kenden dan weer lange periodes van droogte. Het opwarmen van de oceanen doet ook de koralen in de zee verbleken, waardoor vissen en andere zeedieren een waardevolle habitat verliezen. "De meest recente wereldwijde verbleking van koraal duurde drie volledige jaren van juni 2014 tot mei 2017 en was de langste en grootste ooit", klinkt het in het rapport.

De Verenigde Staten is na China de grootste vervuiler ter wereld, maar in 2017 kondigde de Amerikaanse president Donald Trump aan dat hij zijn land terugtrekt uit het klimaatakkoord van Parijs.

Meest gelezen