De vijf boeken die het leven van Louise Carton hebben veranderd

"Leven zonder boeken kan ik me niet voorstellen." Aan het woord is Louise Carton, succesvol veldloopster die het ook op de piste niet onaardig doet en deze week mag deelnemen aan het EK in Berlijn. Ontdek hier haar vijf keuzes, en laat je onderdompelen in wat levensfilosofie en wijsheden die ons eigenlijk allemaal aangaan. 

Louise Carton kent u ongetwijfeld van het veldlopen en de Crosscup. De ranke, talentrijke West-Vlaamse werd in december 2015 zelfs Europees beloftenkampioene. Maar vorig najaar kampte Carton met oververmoeidheid, en moest ze veel rusten. Elk nadeel heeft zijn voordeel, evenwel: ze had extra veel tijd voor een van haar favoriete bezigheden: boeken lezen.

"Boeken lezen heb ik nooit erg gevonden," glimlacht Carton, die intussen haar Bachelor revalidatiewetenschappen en kinesitherapie af heeft in Leuven.  Dat ze elke week wel eens over en weer pendelt tussen Leuven en Oostende, om bij haar familie te zijn, helpt ook: "Ik zit dan 1u45 op de trein en dan is het leuk om een boek te lezen." Boeken hebben ook een belangrijke rol gespeeld tijdens haar moeilijke periode, waar ze wijzer en vastberadener is uitgekomen. 

1. Brené Brown - De moed van imperfectie

"Na de zomer heb ik zo goed als niet getraind. Dat was een heel confronterende periode, ik had zelfs niet meer de energie om te studeren", vertelt Carton. "Ik had het gevoel dat ik niets meer kon." Maar dit boek heeft haar geholpen: het heeft haar geleerd dat de perfectie nastreven niet het enige is, en dat imperfectie ook zijn voordelen heeft. "Ik was heel mijn leven een perfectionist. Ik had een contract bij Sport Vlaanderen en legde mezelf druk op om de limiettijden te halen. Eigenlijk was ik vooral bezig met te proberen waar te maken wat de buitenwereld van me verwachtte." 

Dit boek heeft me geleerd dat perfectie nastreven niet het enige is in het leven

In het boek, van de hand van professor Brnené Brown in Houston, staan dingen die voor Carton heel herkenbaar waren, hoewel het niet per se over sport gaat. Waar ze vroeger dacht "wat gaan anderen denken?" heeft ze nu een switch gemaakt, en denkt ze "ik heb voldoende kwaliteiten." Carton zegt daarover: "Ik was me er al van bewust, maar dit boek benoemde het. Het is een heel zinvol boek, ik kon even afstand nemen." Voortaan staat tijdens trainingen haar eigen welzijn en goed gevoel centraal, en niet wat anderen zouden denken over haar prestaties.

2. Angela Duckworth - Grit

Grit is het Engelse woord voor doorzettingsvermogen en vastberadenheid. Het boek gaat erover dat in het leven niet enkel talent telt, maar evengoed passie, werkkracht en gedrevenheid. "Wat ik eruit haalde, is dat passie hebben oké is."

Want Carton heeft nagedacht over het leven en werken: veel mensen werken hard en doen iets nuttigs, maar hoe nuttig voor andere mensen was dan eigenlijk het lopen waar ze aan deed? Dit boek stelde haar gerust: "Mensen die succes hebben, zijn begonnen met iets wat ze graag deden. En wat je doet, gaat breder dan jezelf. Eigenlijk leerde ik eruit dat ik me niet te veel vragen moest stellen, en moet doen wat ik graag doe." 

Dit boek vertelt op een rake manier iets waar veel mensen mee worstelen

Dit boek is goed om een boost te krijgen voor jezelf, vertelt Carton. Het gaat ook over een langer proces in het leven. Eén of twee jaar is soms niet genoeg om tot succes te komen, maar daarvoor mag je het niet opgeven. "Dit boek brengt knap onder woorden waar veel mensen mee worstelen door het raak te vertellen." 

3. Elyse Kopecky en Shalane Flanagan - Run fast, eat slow

Carton komt stilaan weer op haar oude niveau: na een hoogtestage in de lente heeft ze onlangs de EK-limiet op de 5.000 meter gelopen, en mag ze dus naar Berlijn voor het Europees kampioenschap.

Ze doet het nu, qua voeding toch, op een andere manier dan voor de vermoeidheid. Haar eerste keuze brengt verheldering: een boek vol gerechten voor atleten, maar dan toch een tikje anders dan vele andere boeken in het genre, onder het motto "het mag net ietsje meer zijn". 

Hier geen lijstjes met het aantal koolhydraten en eiwitten bij de gerechten, en er staan heel wat lekkere desserts in. "Ik ben afgestapt van magere, vetarme recepten en overgegaan naar vollere, voedzame maaltijden", zegt Carton. "Die lijstjes met het aantal calorieën, het aantal gram vet enz. moet je kunnen loslaten."

Ik heb de lijstjes met calorieën losgelaten en ben naar vollere maaltijden gegaan

En dat is Carton gelukt. Ze voelt zich nu ook beter dan vroeger. Want misschien is de zware dip van de voorbije winter wel veroorzaakt door dat haar lichaam te weinig reserves over had. Carton heeft er lessen uit geleerd: "Via voeding kan je goed voor je lichaam zorgen."

De onzichtbare training, als het ware, en Carton zorgt ervoor dat ze tijd vrijmaakt om zelf gezond te koken op haar flatje in Leuven, met echte producten en pure ingrediënten. "Je moet op lange termijn denken", zegt Carton daarover. Want, zo redeneert ze, dit kan ze lang volhouden, en vooral, haar lichaam kan dit ook lang volhouden onder de intense belasting van trainingen.   

4. Tara Heavey - De Ierse tuin

"Geen 'zware' boeken voor mij 's avonds laat", zegt Carton. "Geef mij dan maar een gewone roman. Een boek dat goed geschreven is en vlot leest."

Dit werk begint eenvoudig: een vrouw knapt een oude tuin op met de steun van anderen, en zo komen levensverhalen samen. Doorheen het boek kom je meer en meer te weten over de verschillende mensen, en hun levensverhalen, achergrond en verleden. En die levensverhalen boeien Carton wel. "Soms zit ik op de trein en denk ik: waar zou die persoon naartoe gaan?" De roman heeft haar ook echt ontroerd, zegt Carton: "Je kent de personages niet, en toch word je meegesleept."

Je kent de personages niet, en toch word je meegesleept

5. Markus Zusak - De boekendief

Dit boek vertelt het verhaal van een 9-jarig meisje in nazi-Duitsland in 1939. Ze verliest haar ouders en broer, en komt terecht in een nieuwe familie. Een fictieverhaal in een echte, historische setting. "Ik weet nog dat toen ik begon met lezen, ik dacht 'Ga ik dit wel lezen?' Want het eerste stukje is eigenlijk geschreven door de dood, zeg maar. In heel het boek komt de dood aan het woord, maar dat maakt het boek ook wel menselijker, op een of andere manier."

En er is meer: "Het gaat erom dat het meisje bij dat gezin leert lezen en dan boeken gaat stelen. Ik vond het speciaal dat ze in zo'n verschrikkelijke periode haar toevlucht zoekt in boeken en daar haar troost vindt. Dat is best mooi."

Door dat verschrikkelijke verhaal leer je ook hoe erg de dingen soms waren, maar dat leert je ook relativeren, dat wij het nog wel goed hebben, besluit Carton.

In een verschrikkelijke periode vindt het meisje haar toevlucht tot boeken. Dat is mooi

Zin in meer boekentips? Ga dan naar de website langzullenwelezen.be. Neus rond in de boekenkast van bekende boekenwurmen, vrienden, familie, buren, collega's en ontdek wat zij van hun boeken vinden. Maak ook zelf je eigen boekenkast en geef bij elk boek je ongezouten mening en score.

Meest gelezen