AFP or licensors

Europese Commissie belooft meer steun aan Spanje om de toegenomen migratiestroom op te vangen

De Europese Commissie belooft meer steun aan Spanje. De migratie naar Spanje neemt al een tijdje toe, dit jaar kwamen er zelfs meer migranten en vluchtelingen naar Spanje dan naar Italië. Spanje had zondag 30 miljoen euro gevraagd aan Europa. De Europese Commissie wil helpen, maar weigert voorlopig een bedrag te noemen.

Commissievoorzitter Juncker stuurde al een brief naar de Spaanse premier Sánchez en sprak ook met hem via de telefoon. Hij beloofde meer steun voor Spanje, nu dat land het eerste toegangsland in Europa is geworden voor migranten en vluchtelingen. Volgens Spaanse media beloofde hij onder meer versneld de bedragen vrij te maken die op de Europese Raad in juni al toegezegd zijn. Daarbij is onder meer 55 miljoen euro om de Marokkaanse en Tunesische kustwacht te versterken. Of Spanje daar bovenop nog extra steun krijgt, en hoeveel, is dus niet duidelijk.

De instroom van migranten en vluchtelingen in Spanje stijgt al een tijd, zeker sinds de route naar Italië meer en meer afgesneden wordt. De vorige Italiaanse regering sloot al weinig transparante akkoorden met Libië, waarna de instroom naar Italië fors afnam. Nu de nieuwe Italiaanse regering zich heel hard opstelt in het migratiedossier door onder meer de Italiaanse havens te sluiten voor reddingsschepen van hulporganisaties, valt daar de instroom nog meer stil.

Route verschuift

De route vanuit Noord- en West-Afrika verlegt zich dus meer en meer naar Spanje, en in mindere mate naar Griekenland. Dit jaar kwamen al meer migranten en vluchtelingen naar Spanje dan naar Italië of Griekenland, een situatie die zich tijdens de crisis van de laatste jaren nooit eerder voorgedaan heeft. De laatste twee weken kwamen volgens het VN-migratieagentschap iets minder dan 8.000 migranten en vluchtelingen naar Europa (naar Italië, Griekenland, Bulgarije en Spanje samen). Bijna 6.000 van hen kwamen in Spanje aan, zowel via de Middellandse Zee als via de Spaanse enclaves Melilla en Ceuta in Marokko.

Maar de cijfers zijn nog altijd helemaal niet te vergelijken met de jaren 2014-2017, toen elk jaar tussen de 100 en de 200.000 migranten en vluchtelingen alleen al in Italië aankwamen - het totaalcijfer voor Europa lag in het crisisjaar 2015 zelfs op meer dan een miljoen.  Dat jaar was het jaar van de Balkancrisis. Dit jaar zijn al ongeveer 60.000 migranten en vluchtelingen naar Europa gekomen, waarvan nog geen 28.000 naar Spanje. Een peulschil dus, in vergelijking met die crisisjaren.

Meest gelezen